Hëna do t'i 'buzëqesh' Venusit në 'një nga pamjet më të bukura qiellore të vitit 2023' - ja si ta shihni atë nga MB

Sateliti ynë hënor do të ndezë një buzëqeshje në Venus sonte, në atë që konsiderohet si një nga pamjet më të bukura qiellore të vitit.

Hëna është në fazën e saj 'hëna në rënie', ku vetëm rreth 15 për qind e sipërfaqes së saj ndriçohet nga rrezet e diellit kur shikohet nga Toka.

Spektakli do të jetë lehtësisht i dukshëm me sy të lirë, megjithëse do të duket më i qartë me teleskop apo edhe vetëm dylbi.

Por ato duhet të jenë të dukshme së bashku gjatë gjithë natës sonte.

Afërdita dhe hëna do të jenë rreth një shkallë larg njëra-tjetrës në errësirë – afërsisht gjerësia e dy hënave të plota krah për krah – kështu që ato do të jenë të dukshme së bashku në një fushë të vetme shikimi duke përdorur një teleskop.

Për pjesën tjetër të javës, gjysmëhëna do të shfaqet gjithnjë e më e ulët në qiellin e natës ndërsa largohet nga Venusi.