Heman Bekele, një djalë 14-vjeçar amerikan, krijoi një sapun të veçantë për të luftuar kancerin e lëkurës. Falë shpikjes së tij, adoleshenti fitoi së fundmi çmimin prestigjioz "Shkencëtari më i ri i Amerikës" kushtuar shkencëtarëve të rinj.

Theksojmë se sapuni i kancerit të lëkurës i zhvilluar nga Bekele, një student i vitit të parë të shkollës së mesme, nuk është miratuar ende për përdorim njerëzor, por shpresohet të marrë dritën jeshile deri në vitin 2028 nga Food And Drug. Administrata (FDA).

Forca shtytëse që e shtyu të krijonte këtë sapun eksperimental ishte kujtimi i fëmijërisë së tij në Etiopi, ku pa shumë njerëz të ekspozuar ndaj diellit ndërsa punonin.

“Kanceri i lëkurës gjendet kryesisht tek njerëzit që jetojnë në vendet në zhvillim. Por çmimi mesatar për një operacion është 40,000 dollarë. Isha i shkatërruar nga ideja që njerëzit duhej të zgjidhnin mes trajtimit dhe vendosjes së ushqimit në tryezë për familjet e tyre. Ka kaq shumë vdekje të parandalueshme, "tha Heman në një njoftim për shtyp nga zyra e Shkollave Publike Fairfax.

I shtyrë nga një kuriozitet i lindur dhe dëshira për të krijuar diçka pozitive për të tjerët, djali filloi të lexonte mbi kancerin e lëkurës dhe të blinte/përziente produkte potencialisht të dobishme për qëllimin e tij, gjithashtu falë mbështetjes së mentores së tij Deborah Isabelle – inxhiniere specialiste nga 3M – dhe shkencëtarë nga Universiteti i Virxhinias dhe Universiteti Georgetown.

Ajo që është e sigurt është se produkti i zhvilluar nga Heman Bekele është dukshëm më i lirë se një trajtim standard kundër kancerit, duke qenë se një sapun i vetëm mund të prodhohet për vetëm 0,50 dollarë (ose 8,50 dollarë për njëzet).

I riu shpreson të jetë në gjendje të investojë 25,000 dollarët e fituara me çmimet jo vetëm për të patentuar shpikjen e tij premtuese, por edhe për t'u regjistruar në Universitet dhe për të nisur një karrierë të shkëlqyer si shkencëtar, tashmë e filluar në moshë të re me rezultate të jashtëzakonshme.