Nga: Seth J. Gillihan PhD

Me sa mbaj mend, babai im më ka parë gjithmonë si një i rritur arketipik - i fortë, i pavarur, autoritar, i përgjegjshëm. Ende nuk ndihem aq i rritur në moshën 48-vjeçare sa më dukej babai im kur ishte 33 vjeç. Jam i martuar prej 27 vitesh, fëmija im më i madh është në shkollë të mesme, kam diploma të avancuara dhe unë jam financiarisht i pavarur. Dhe ndërsa nuk ndihem si fëmijë, nuk ndihem as si një i rritur i vërtetë.

E di që nuk jam vetëm. Shumë nga miqtë e mi dhe klientët e terapisë kanë përshkruar një përvojë të ngjashme të të mos ndihesh vërtetë si i rritur. Çfarë e shpjegon këtë mospërputhje midis realitetit të jashtëm dhe ndjenjës së brendshme të fazës së jetës së dikujt?

1. Ndryshimet shoqërore në momentet kryesore të moshës madhore

Një pjesë e mospërputhjes bazohet në ndryshimet shoqërore. Të rinjtë në moshë madhore martohen më vonë, lindin fëmijë më vonë dhe shpesh qëndrojnë në shkollë pasuniversitare deri në të 30-at e tyre. Mosha mesatare e blerësve të shtëpisë për herë të parë në vitin 1981 ishte 29 vjeç dhe deri në vitin 2022 ishte rritur në 36. Të kesh fëmijë më vonë do të thotë gjithashtu të heqësh dorë nga gjyshëria; të bëhesh prind në moshën 25-vjeçare e bën mjaft të lehtë të jesh gjysh në moshën 50-vjeçare, ndërsa të presësh deri në moshën 35-vjeçare mund të nënkuptojë se je 70-vjeçar kur të kesh nipin e parë.

2. Bota duket dhe ndihet njësoj

Bota që shihni duket kryesisht e njëjtë siç dukej kur ishit më të rinj dhe përvoja juaj e përditshme e të qenit i rritur ndoshta nuk është aq e ndryshme sa e imagjinonte fëmija juaj.

Ky fenomen është i zakonshëm në të gjitha moshat dhe shpjegon pse ne shpesh themi gjëra të tilla si, "Unë nuk ndihem 40" ose "Unë ende ndihem sikur mund të jem në universitet" kur hyjmë në moshën e mesme. Shenjat e jashtme të moshës madhore - një partner afatgjatë, zotërimi i një shtëpie, punë me kohë të plotë - nuk depërtojnë domosdoshmërisht në sensin tonë themelor të identitetit. Ne i njohim ato si fakte, por ato mund të mos ndikojnë në sensin më abstrakt të asaj që është të "ndihesh si i rritur".

3. Pëlqimet dhe preferencat tuaja nuk kanë ndryshuar

Hulumtimet tregojnë se preferencat tona shpesh vendosen në adoleshencë ose në moshë madhore të hershme. Për shembull, muzika juaj e preferuar - ajo që studiuesit e quajnë "identiteti juaj muzikor" - priret të jenë këngët që dolën kur ishit 10 deri në 20 vjeç.

E njëjta gjë mund të jetë e vërtetë për aspekte të tjera të jetës suaj, si p.sh

-sportet që shikoni

-stilin tuaj të veshjes

-lloji i personit që të tërheq

-shijet tuaja në ushqim

-supozimet tuaja për jetën

Kjo nuk do të thotë se ne nuk ndryshojmë dhe evoluojmë me kalimin e kohës, por që shumë nga karakteristikat tona janë mjaft të qëndrueshme.

4. Përshtypjet e fëmijërisë së të rriturve

Ndoshta arsyeja më e madhe që ju nuk ndiheni si një i rritur i vërtetë vjen nga përshtypjet që keni krijuar për të rriturit kur keni qenë fëmijë, të cilat janë kryesisht të pandryshuara. Përmasat, njohuritë dhe autoriteti më i madh u dhanë të rriturve rreth jush një atmosferë të pjekurisë mitike. Ata ndoshta dukej se i kishin gjërat së bashku, se kishin kontroll, se dinin përgjigjet e pyetjeve të mëdha të jetës. Në të kundërt, ju e dini se nuk e keni kuptuar të gjithë jetën, dhe kështu jeni ende duke pritur derisa përvoja juaj e brendshme të përputhet me pritshmëritë tuaja për atë se si do të ishte mosha e rritur.

Pra, ndoshta ne në të vërtetë ndihemi si të rritur - por të ndjehesh si i rritur nuk është ajo që menduam se do të ishte. Ndoshta nuk duhet të vazhdoni të prisni atë moment kur në mënyrë magjike ndiheni të rritur. Nëse je një person i rritur, mënyra se si ndihesh është si ndihesh të jesh i rritur, me gjithë konfuzionin, pasigurinë dhe gëzimin e tij. Kjo eshte. E vërteta është se të rriturit për të cilët keni parë ishin njerëz të gabueshëm që bënin më të mirën që mundnin – njësoj si ju.