1. Nevoja e vazhdueshme për siguri

Problemi: Njerëzit me të gjitha llojet e çështjeve të ankthit kanë nevojë për t’u ndjerë të sigurt në marrëdhënie. Disa shembuj të llojeve të zakonshme të pyetjeve rreth pasigurisë janë këto:

• A mendon se gjithçka do të jetë në rregull?

• A mendon se [simptomë shëndetësore] është ndonjë gjë serioze?

• A je inatosur me mua?

• A dukem në rregull me këtë veshje?

• A e mbylla derën kur dola nga shtëpia?

Kur personi i shqetësuar merr siguri, ai mund të ndihet më mirë përkohësisht. Megjithatë, në afat të gjatë, i vendos ata të kërkojnë më shumë siguri herën tjetër që të përjetojnë pasiguri. Nuk i mëson ata se si të menaxhojnë pasigurinë dhe të tolerojnë ankthin që lidhet me të në mënyrë efektive.

Zgjidhja: Nëse jeni duke luftuar me intolerancën e pasigurisë dhe kërkoni shumë siguri, këtu janë disa hapa që mund të ndërmerrni:

1. Është thelbësore që së pari të pranohet se kërkimi i tepërt i sigurimit është një problem.

2. Përpiquni të jeni të vetëdijshëm për të gjitha rastet kur kërkoni siguri. Përveç kërkesës së partnerit për siguri, mund të bëni gjëra të tjera, si për shembull të shkoni menjëherë në internet për të parë simptomat e trupit ose të kontrolloni disa herë bravat ose sobën.

3. Punoni për t'i rezistuar dëshirës për të kërkuar siguri, edhe nëse fillimisht është për një kohë shumë të shkurtër.

2. Shmangia

Problemi: Askujt nuk i pëlqen të ndihet në ankth, kështu që kur lind një situatë që do të shkaktojë ankth, mund të ketë një tendencë për ta shmangur atë. Fatkeqësisht, kjo shmangie mund të jetë problem në marrëdhënie. Merrni parasysh shembujt e mëposhtëm:

• Eriku dhe burri i tij Juan do të shkonin në dasmën e motrës së Juanit në të gjithë vendin. Megjithatë, për shkak se Eriku ka frikë nga fluturimi, ai u shqetësua për muaj të tërë për udhëtimin dhe vendosi një natë më parë që nuk mund të shkonte.

• Katie ishte aq e shqetësuar për të shkuar në festën e maturës së të dashurit të saj sepse nuk njihte njerëz të tjerë në shkollën e tij, saqë disa orë para se ai do ta merrte, ajo gënjeu dhe tha se kishte një migrenë të rëndë.

• Aidan dhe Lexi planifikuan prej muajsh të shkonin në koncertin e Taylor Sëift. Mirëpo, me afrimin e shfaqjes, Aidan shqetësohej gjithnjë e më shumë se do të pësonte një sulm paniku në arenën e mbushur me njerëz dhe se nuk do të mund të merrte ndihmë. Ai i tha asaj se në fund të fundit nuk mund të shkonte me të. Për fat, Lexi gjeti shpejt një mik për të shkuar me të në koncert.

Megjithëse shmangia mund të jetë e situatave të rëndësishme si ato të listuara më sipër, mund të përfshijë situata më të vogla që ngjallin ankth, si p.sh. vendimi për të mos shkuar në një restorant ose shmangia e një takimi shoqëror me rrezik të ulët. Megjithatë, sa më shumë që një person në një lidhje të shmangë, aq më i zemëruar mund të bëhet partneri i tyre.

Zgjidhja: Lajmi i mirë është se shmangia nuk duhet të sundojë jetën tuaj. Mund të duket e qartë, por mënyra për të reduktuar shmangien është të punosh në përballjen me situatat dhe të tolerosh ankthin që vjen me të. Merrni parasysh të bëni gjërat e mëposhtme:

• Vendosni qëllime të vogla për veten tuaj. Për shembull, nëse jeni të prirur të shmangni krejtësisht një situatë sociale, merrni parasysh krijimin e një plani me partnerin tuaj në të cilin mund të largoheni më herët se ai.

• Trajtoni çështjen themelore. Supozoni se simptomat e problemeve si çrregullimi obsesiv-kompulsiv, çrregullimi i stresit posttraumatik, çrregullimi i panikut, ankthi social, ankthi shëndetësor ose një fobi po çojnë në sjelljen tuaj shmangëse. Mund të jetë koha për të kërkuar ndihmën e një terapisti që është i specializuar në ankth. Terapistët e trajnuar në trajtime si terapia e sjelljes njohëse mund të ndihmojnë në trajtimin e kushteve që çojnë në shmangie (si dhe kërkimin e tepërt të sigurimit). Në fund, partneri juaj mund t'ju falënderojë për adresimin e këtyre çështjeve.