Lëkura, përtej të qenit një organ i jashtëm, vepron si një imazh i dukshëm i emocioneve tona më të thella. Kur derma e çdo pjese të trupit tonë sfidohet, qofshin ato puçrra fytyre të vazhdueshme, dhëmbëza të dukshme, alergji ose ndonjë gjendje tjetër të lëkurës, mund të ketë një ndikim të rëndësishëm në besimin dhe perceptimin që kemi për veten tonë.

Ne jetojmë në një epokë dixhitale ku aksesi i lehtë në filtrat dhe procedurat kozmetike po nxit një fenomen të mediave sociale. Domethënë foto që tregojnë fytyra dhe trupa me lëkurë perfekte, pa pore, pa njolla dhe pa defekte.

Si mund të ndikojë shëndeti i lëkurës në mirëqenien emocionale?

Problemet e lëkurës mund të predispozojnë për çrregullime psikiatrike
Sipas një studimi, prania e lezioneve të dukshme të lëkurës që rezultojnë nga kushte të tilla si puçrrat e zakonshme, atopike dermatiti, psoriaza, ichthyosis dhe vitiligo, mund të predispozojnë pacientët për probleme emocionale. Të tilla si vetëvlerësimi i ulët, turpi dhe izolimi social.

Këto vështirësi më pas mund të çojnë në çrregullime të mëdha psikiatrike. Përfshirë ankthin, depresionin dhe madje edhe mendimet për vetëvrasje. E cila ka një ndikim real negativ në shëndetin e njerëzve dhe cilësinë e përgjithshme të jetës. Në shumë raste, përveç menaxhimit të kushteve të lëkurës, është e nevojshme edhe mbështetja adekuate psikologjike.

Kujdesi për veten është një faktor kyç në shëndetin emocional dhe shëndetin e lëkurës
Më shumë se rituale të thjeshta kozmetike, rutinat e kujdesit të lëkurës si pastrimi i fytyrës dhe mbrojtja nga dielli janë një mënyrë thelbësore për t’u lidhur me veten. Këto praktika jo vetëm që ndikojnë në përmirësimin e pamjes fizike dhe të shëndetit të lëkurës. Ata gjithashtu luajnë një rol vendimtar në ndërtimin e një imazhi pozitiv për veten.

Në të vërtetë, duhet të dini se stresi kronik mund të përkeqësojë gjendjet dermatologjike tashmë ekzistuese dhe të shkaktojë të reja. Kjo është kur këto rituale të vetë-kujdesit veprojnë si një litar shpëtimi emocional. Këto rutina kujdesen për simptomat e dukshme dhe janë gjithashtu strategji efektive për menaxhimin e stresit.

Çrregullimet e lëkurës mund të rrisin rrezikun e vetëvrasjes
Sipas një studimi të botuar në revistën Klinikat në Dermatologji, pacientët me psoriasis, dermatit atopik dhe puçrra paraqesin një rrezik të shtuar të mendimeve për vetëvrasje dhe vetëlëndim i qëllimshëm. Ky rrezik mund të përkeqësohet kur problemet e lëkurës shoqërohen me shqetësime emocionale, ndryshime në vetë-imazhin dhe vështirësi në lidhje me të tjerët.

Emocionet negative mund të ndikojnë në funksionet e lëkurës
Në të vërtetë, emocionet mund të luajnë një rol të rëndësishëm në shëndetin e lëkurës. Stresi, në veçanti, mund të shkaktojë reaksione që ndikojnë në pamjen e dermës në pjesë të ndryshme të trupit. Kjo më pas mund të nxisë shfaqjen e kushteve të ndryshme dermatologjike, të tilla si skuqjet dhe pikat e stresit.

Kushtet e lëkurës mund të shkaktojnë stigmë sociale
Njerëzit që vuajnë nga probleme dermatologjike shpesh përballen me paragjykime dhe diskriminim social. Kjo pastaj krijon një ngarkesë të konsiderueshme emocionale. Këto përvoja mund të formojnë perceptimin tonë për veten, duke çuar në vetëbesim të ulët dhe vështirësi në ndërveprimet e përditshme.

Burimi: Revista Psikologjia