Fedez është mirë. “Po shërohem, pak dhimbje por mirë”, tha ai për 'Domenica In' si i ftuar i Mara Venier, duke kujtuar momentin e keq që përjetoi tetorin e kaluar, kur u shtrua në spital për shkak të dy ulçerave anastomotike. Nga ana e tij, shumë mirënjohje për njerëzit që i shpëtuan jetën.

“Unë numëroj të paktën tre gjëra thelbësore që jamende këtu. U tremba, nuk e mohoj, sepse në moshën 34-vjeçare kam parë pak dhe kuptova që trupi im reagonte ndaj gjërave mjaft invazive. Është trupi në njërën anë dhe mendja në anën tjetër, një mendje që ne ndonjëherë e neglizhojmë, por ato shkojnë dorë për dore”.

Shëndeti mendor është një temë veçanërisht e dashur për Fedez. “Ka shumë njerëz që vuajnë nga shëndeti mendor, por flitet shumë pak. E gjeta veten duke u përballur me mundësinë e vdekjes, duhet të përballesh me diçka të madhe dhe përballja me të kaq herët nuk është e shëndetshme, është traumatike: kjo gjë, edhe pasi e ka shëruar sëmundjen, ka lënë pas pasojat e saj."

Më e rëndësishmja? "Dëshira për të vazhduar jetën”, tha artisti. “Kam fjetur pak, kam dalë gjatë gjithë kohës dhe më pas kam ndjekur një trajtim, sepse nuk duhet të kesh frikë të shkosh te një specialist dhe të marrësh ilaçe. Sidoqoftë, përvoja ime nuk ishte më e mira, sepse ato më çuan në një sulm hipomanik: në thelb nuk fle, nuk je i kthjellët dhe bën gjëra të çuditshme. Vë në rrezik stabilitetin e familjes dhe stabilitetin tënd fizik. Ishte e vështirë të dilje prej saj. Disa javë para Sanremos fillova të kisha tike nervore në gojë, nuk mund të flisja rrjedhshëm. I ndërpreva të gjitha barnat, duke u futur në efektin e rikthimit, i cili ishte i keq sepse nuk mund të ecja, të dalloja ëndrrat nga realiteti, kisha djersitje të ftohta, çorientim. Gjëja më e vështirë, megjithatë, erdhi më vonë, kur nuk kisha më ilaçe për të më ndihmuar”.

Ndjekja nga specialistët është e vetmja rrugë: “Sot në Itali është ende një privilegj për pak, shëndeti mendor duhet të jetë një e drejtë për të gjithë”. Ai tha se ishte familja ajo që e mbajti larg vetëvrasjes. “Nëse nuk shkoja përtej, do të ishte për familjen time: ndonjëherë dhimbja është aq e fortë sa ju mendoni edhe për gjeste ekstreme. Mendimi për t'u shkaktuar një dëm kaq të madh njerëzve për të cilët kujdeseni më shumë ju çon pas."

Sot Fedez është i përkushtuar për të rritur ndërgjegjësimin mbi temën e shëndetit mendor dhe po mendon të prodhojë një dokumentar mbi Franco Basaglia, një psikolog dhe psikiatër novator në fushën e tij, 100 vjetori i të cilit do të festohet në 2024.