Ka njerëz atje që hanë atë që duan dhe sa duan dhe që kurrë nuk lëvizin as gishtin për të bërë ndonjë aktivitet fizik dhe dobësohen lehtësisht. Këta janë njerëzit që 'urrej' më shumë, ndërkohë që unë shëndoshem me një gllënjkë ujë.

Shkenca ka përgjigjen:

Një studim që u botua së fundmi në "The American Journal of Clinical Nutrition" ka vendosur të zbulojë sekretin e njerëzve që janë në super formë fizike edhe pse nuk bëjnë asgjë për këtë. Fatkeqësisht, nuk është diçka që mund ta bëjnë të gjithë, por një dhuratë e natyrës: duket se qelizat e tyre yndyrore janë më efikase se tonat. Pra, është diçka gjenetike!

Hulumtimi u krye në 30 vullnetarë, burra dhe gra, me një indeks të masës trupore të barabartë ose më pak se 18.5. Subjektet hanin normalisht dhe studiuesit thjesht kryenin analiza mbi indin dhjamor të bardhë dhe mostrat e gjakut, urinës dhe jashtëqitjes. Në këta njerëz, qelizat yndyrore përmbajnë gjene që merreshin me shkrirjen e yndyrës. Ata ishin madje 40% më të vegjël.

Një tjetër ndryshim u gjet në mitokondrinë më aktive në njerëz natyrisht më elegant. Kjo do të thotë që qelizat e tyre të dhjamit ishin në gjendje ta digjnin atë më shpejt, duke shmangur marrjen e peshës.

Me pak fjalë, ata janë me fat gjenetik. Dhe ata kanë gjithë zilinë tonë!