98% e punonjësve thonë se ndërpriten të paktën disa herë në ditë gjatë procesit të punës, nga kolegët! Dhe, sipas psikologes së kujdesit shëndetësor Ulrika Leons, të gjitha këto ndërprerje të shpeshta, veçanërisht ato ballë për ballë, mund të jenë vërtetë shkatërruese për procesin tuaj të punës.

Pse gjithmonë ndjeheni të lodhur pas punës?

Një psikolog shpjegon pse injorimi i bashkëpuntorëve tuaj mund t'ju bëjë më produktiv.

Puna në zyrë zakonisht kërkon një nivel të lartë përqendrimi në detyra të caktuara. Por kjo mund të jetë vërtetë e vështirë sepse gjithmonë jeni të rrethuar nga kolegët tuaj, të cilët herë pas here vijnë dhe ju bëjnë një pyetje të shpejtë. "Po në lidhje me këtë projekt"? ose "Po ai dokumenti, u nënshkrua"?

Kostoja reale e ndërprerjeve të shpejta

Sipas Leons, nëse dikush ju largon vëmendjen gjatë procesit tuaj të punës, mund të duhen rreth 5-25 minuta që ju të tërhiqni vëmendjen tuaj përsëri në detyrën tuaj. Përveç kësaj, kërkon shumë energji për të kaluar në mes të detyrave të ndryshme gjatë gjithë kohës.  Madje u bënë edhe hulumtime që zbuluan se ndërprerjet mund të humbin deri në 238 minuta në ditë.

Si të shpëtoni nga kjo situatë?

Disa syresh zgjedhin të shkojnë në një "burg me kufje" për t'u treguar të gjithëve përreth se janë të përqendruar në punën e tyre për momentin. Të tjerët përpiqen të ndahen fizikisht duke mbyllur derën në zyrën e tyre. Një mënyrë tjetër për të trajtuar këtë problem është të filloni të punoni herët ose të qëndroni vonë në zyrë për të bërë punë pa shpërqendrim.