Nuk është sekret që Bill Gates është optimist për inteligjencën artificiale, por ai tani po parashikon se si teknologjia do të transformojë jetën e të gjithë njerëzve brenda pesë viteve të ardhshme.

Rritja e inteligjencës artificiale ka ngjallur frikë se teknologjia do të eliminojë miliona vende pune në mbarë botën. Fondi Monetar Ndërkombëtar raportoi këtë javë se rreth 40% e vendeve të punës në mbarë botën mund të preken nga rritja e AI.
Gates jo domosdoshmërisht nuk pajtohet me këtë, por ai beson se historia tregon se me çdo teknologji të re vjen frika dhe më pas mundësia e re.

“Siç ndodhi me produktivitetin bujqësor në vitin 1900, kur mendonin 'Hej, çfarë do të bëjnë njerëzit?' Në fakt, u krijuan shumë gjëra të reja, shumë kategori të reja pune dhe ne jemi shumë më mirë sesa kur të gjithë bënin punë në fermë. Kështu do ndodhë sërish."tha Gates.

Në një intervistë me Fareed Zakaria të CNN të martën, Gates parashikoi se AI do t'ua bëjë jetën të gjithëve më të lehtë, veçanërisht mjekëve në plotësimin e dokumentacioni, një pjesë e punës që atyre nuk u pëlqen, mësuesve etj. Madje ai thotë se nuk ka nevojë për pajisje të reja, pasi gjithçka do të bëhet përmes telefonit, kompjuterit dhe internetit. Gates vlerësoi së tepërmi përmirësimet me ChatGPT-4 të OpenAI. Ai tha se përfshirja e asaj teknologjie në sektorët e arsimit ose mjekësore do të jetë fantastike.

"Qëllimi i Fondacionit Gates është të sigurohet që vonesa midis përfitimit të njerëzve në vendet e varfra dhe arritjes në vendet e pasura ta bëjë atë sa më të shkurtër. Në fund të fundit, mungesa e mjekëve dhe mësuesve është shumë më e mprehtë në Afrikë sesa në Perëndim,”, tha Gates.

FMN, në raportin e saj këtë javë, kishte një pikëpamje shumë më pak optimiste. Grupi tha se AI do të thellonte pabarazinë pa ndërhyrjen e politikanëve.

Gates ka një pasuri prej 140 miliardë dollarësh, duke e bërë atë njeriun e katërt më të pasur në Tokë, sipas Indeksit të Miliarderëve të Bloomberg. Por ai ka të ngjarë të ishte personi më i pasur në botë nëse nuk do të ishte angazhuar të jepte të gjitha paratë e tij. Ai i tha CNN se nuk shqetësohet për humbjen e pasurisë së tij.

"Kam më shumë se para të mjaftueshme për konsumin tim," tha Gates kur Zakaria pyeti se si po shkojnë projektet filantropike. “Po e detyroj veten të zbres në listë dhe do të jem krenar kur të bie fare.”

Bashkëthemeluesi i Microsoft dhe ish-bashkëshortja e tij, Melinda French Gates, janë zotuar të dhurojnë pjesën më të madhe të pasurisë së tyre për fondacionin që ata krijuan së bashku 20 vjet më parë, si dhe për përpjekje të tjera filantropike.

Në vitin 2022, Gates njoftoi synimin e fondacionit për të dhuruar 9 miliardë dollarë në vit deri në vitin 2026. Ai tha se është "i emocionuar që do të ketë aq shumë ndikim".

Gate tha se ai dhe partnerët si Warren Buffett kanë dhënë rreth 100 miliardë dollarë në fondacionin e tij. Me një normë prej 9 miliardë dollarë në vit, Gates parashikon se do t'i japë të gjitha paratë e tij në rreth 20 vjet.

Burimi: CNN