"Për herë të parë një njeri ka bërë një implant në tru të një çipi nga Neuralink dje dhe është në gjendje të mirë duke u shëruar", tha Musk në platformën e tij të mediave sociale X.

Elon Musk tha se kompania e tij Neuralink ka implantuar me sukses një çipet e saj në trurin e njeriut.

Në një postim në X të hënën, miliarderi tha se pacienti po shërohet pas operacionit dhe rezultatet fillestare tregojnë zbulim premtues të pikës së neuronit.

Neuralink synon të lidhë trurin e njeriut me kompjuterët që do të ndihmonte në trajtimin e kushteve neurologjike dhe "zhbllokimin e potencialit njerëzor në të ardhmen", sipas faqes së internetit të kompanisë. Ky moment historik nis udhëtimin e kompanisë drejt përdorimit komercial.

Rregullatori mjekësor i SHBA-së, Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA) miratoi provën e parë të kompanisë në maj të vitit të kaluar. Procedura përfshin futjen e 64 fijeve fleksibël në një pjesë të trurit që kontrollon lëvizjet.

Fijet janë aq të imta sa që një robot duhet t'i implantojë ato. Fijet më pas lejojnë që implanti të regjistrojë dhe transmetojë sinjalet e trurit në një aplikacion, i cili më pas dekodon se si një person vendos të lëvizë.

Implanti mundësohet nga një bateri që mund të karikohet me valë.

Musk shtoi në X se produkti i parë i Neuralink do të quhej Telepathy. Ai tha se Telepathy lejon "kontrollin e telefonit ose kompjuterit tuaj dhe përmes tyre pothuajse çdo pajisje, vetëm duke menduar" dhe se "përdoruesit fillestarë do të jenë ata që kanë humbur përdorimin e gjymtyrëve të tyre".

Neuralink nuk është kompania e parë që implanton çipe truri. Një tjetër kompani amerikane e teknologjisë, Blackrock Neurotech filloi implantimin e ndërfaqeve tru-kompjuter në 2004.