Është e fundit në një seri kafenesh për kafshë që janë hapur në Japoni, duke përfshirë ato me bufa, iriq dhe madje edhe gjarpërinj.

Kafenetë e derrave janë 'çmenduria' e fundit që tërheq turistët në Japoni.

Kafshët çuditërisht të qeta, të pastra dhe miqësore kanë sjellë një buzëqeshje në fytyrat e njerëzve në 'Mipig Café' të Tokios.

"Ishte e mrekullueshme. Shumë relaksuese dhe e këndshëm”, tha Brad Loomis, një inxhinier softuerësh nga Washingtoni, që vizitoi kafen me vajzën e tij 21-vjeçare, Paige.

Ata ishin në mesin e dhjetëra klientëve në një mëngjes të fundit, duke bërë selfie dhe duke qëndruar me derrat. 

Ku janë kafenetë e derrave në Japoni?

'Mipig Café' në Harajuku është ndër 10 kafenetë e tilla të derrave që operatori ka hapur nëpër Japoni, duke përfshirë një në ishullin kryesor më verior të Hokkaido dhe një tjetër në Fukuoka në ishullin jugor Kyushu.

I pari u hap në Tokio në 2019. Dy të tjera pritet të hapen më vonë këtë vit.

“Çdo derr është unik. Secili ka personalitetin e tij. Ju mund të vini re se një mund të jetë kokëfortë dhe një tjetër mund të jetë i butë, "tha Shiho Kitagawa, një nga pronarët e Mipig i cili i referohet derrave si "buta-san".

Derrat nuk rriten më shumë se një qen Corgi.  Një makinë shpërndarëse pijesh është në cep të kafenesë, por vështirë se dikush pi gjë, pasi janë shumë të zënë me derrat.

Sa kushton të vizitosh një kafene derrash?

Klientët paguajnë 2200 jen (14 €) për 30 minutat e para në shoqërinë e derrave. Kërkohet një rezervim.

Turistët e huaj që vizituan kafenenë thanë se e morën vesh në Instagram dhe media të tjera sociale. Kafeneja nuk investon në reklama.

A janë etike kafenetë e kafshëve në Japoni?

Disa njerëz kanë ngritur pyetje etike nëse kafshët e shijojnë përvojën po aq sa njerëzit.

"Duhet të jetë stresuese të prekesh dhe të përkëdhelesh nga të huaj," tha Sachiko Azuma, kreu i PEACE me bazë në Tokio, që synon t'i japë fund mizorisë dhe shfrytëzimit të kafshëve.

"Kafshët janë bërë mjete për një biznes që fiton para," tha ajo. Grupi i saj kryesisht kundërshton eksperimentet e kafshëve.

Kafenetë priren të jenë të vogla dhe nuk ofrojnë një mjedis mjaftueshëm natyror për macet ose derrat e vegjël, tha Azuma.

A ka përfitime shëndetësore kur vizitoni një kafene kafshësh?

Dr Bruce Kornreich, profesor i shkencave klinike në Kolegjin e Mjekësisë Veterinare të Universitetit Cornell në Itaka, New York, tha se bashkëveprimi me kafshët mund të ulë presionin e gjakut dhe të reduktojë dhimbjet e kokës dhe rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

Ai gjithashtu rrit ndjenjën e mirëqenies dhe i ndihmon njerëzit të përballen me stresin, tha ai.

"Ka prova në rritje se shoqërimi dhe mbajtja e kafshëve shtëpiake mund të ofrojë përfitime për shëndetin mendor dhe fizik për njerëzit," tha ai në një intervistë.