Gjashtëdhjetë për qind. Për publikun televotues të Sanremos, 6 nga 10 votues, Geolier duhej të fitonte Sanremon. Reperi nga Secondigliano u penalizua me votën e jurisë së radios dhe sallës së shtypit. "Faleminderit shumë të gjithëve, gjithçka ishte bukur, mësuam shumë gjëra... Më në fund mbaroi. Tani më duhet të kthehem në Napoli", shkroi Geolier në një postim në Instagram vonë natën.

Nuk mjafton të kënaqësh audiencën në shtëpi. Geolier triumfon në televotimin, duke marrë, shumë më tepër vota se Angelina Mango, e cila fitoi Festivalin. Por, si funksionon votimi?

Kur u zgjodhën pesë finalistët që kënduan sërish këngët e tyre, votat e mëparshme u rivendosën dhe filloi një votim i ri. Reperi napolitan – i vendosur në mes të polemikave se kishte fituar falë preferencave nga shtëpia ndërsa në Ariston fishkëllej – triumfoi në televotimin, i cili megjithatë zë vetëm një të tretën në renditjen përfundimtare, e cila vendoset edhe nga votat e dhomës së shtypit, TV dhe web (33%) dhe radio (33%). Prandaj, shuma e votave të ekspertëve peshon shumë më tepër se ajo e publikut.

Juritë, si funksionojnë?

Televotimi mbledh opinionet e shikuesve në shtëpi: publiku votoi duke dërguar një mesazh me tekst ose me telefonin e tij fiks.

Salla e shtypit “përbëhet nga përfaqësues të mediave të akredituara (të shkruara, televizione dhe web, përveç radiove në internet) të specializuar në këtë sektor”.

Juria e radios përbëhet nga “radio transmetues kombëtarë dhe lokalë, të identifikuar sipas kritereve të përfaqësimit të të gjithë territorit italian”. Kjo është një risi e këtij edicioni, i cili zëvendëson jurinë e sondazheve.