Parlamenti i Greqisë miratoi të enjten një projekt-ligj që lejon martesat civile të të njëjtit seks, një fitore historike për mbështetësit e të drejtave të LGBT që u prit me brohoritje nga shikuesit në parlament dhe dhjetëra të mbledhur në rrugët e Athinës.

Ligji u jep çifteve të të njëjtit seks të drejtën për t'u martuar dhe birësuar fëmijë dhe vjen pas dekadash fushate nga komuniteti LGBT për barazinë martesore në vendin socialist-konservator.

Greqia është një nga vendet e para të krishtera ortodokse që lejon martesa të tilla.

"Ky është një moment historik," tha për Reuters Stella Belia, drejtoresha e grupit të prindërve të të njëjtit seks Rainbow Families. “Kjo është një ditë gëzimi”.

Projektligji u miratua nga 176 ligjvënës në parlamentin me 300 vende dhe do të bëhet ligj kur të botohet në fletoren zyrtare të qeverisë.

Megjithëse anëtarët e partisë së qendrës së djathtë të kryeministrit Kyriakos Mitsotakis, Demokracia e Re abstenuan dhe votuan kundër projektligjit, ai fitoi mjaft mbështetje nga opozita e majtë në një shfaqje të rrallë uniteti ndërpartiak, pavarësisht një debati të tensionuar.

"Është një hap shumë i rëndësishëm për të drejtat e njeriut, një hap shumë i rëndësishëm për barazinë dhe një hap shumë i rëndësishëm për shoqërinë greke," tha 40-vjeçari Nikos Nikolaidis, një historian.

Sondazhet e fundit tregojnë se grekët janë të ndarë për këtë çështje. Kisha e fuqishme Ortodokse, e cila beson se homoseksualiteti është një mëkat, ka kundërshtuar me forcë martesën e të njëjtit seks, ndërsa shumë në komunitetin LGBT besojnë se ligji nuk shkon aq larg sa duhet.

Ai nuk i anulon pengesat për çiftet LGBT në përdorimin e metodave të riprodhimit të asistuar. Shtatzënitë surrogate gjithashtu nuk do të shtrihen tek individët LGBT, megjithëse projektligji njeh fëmijët e lindur tashmë përmes kësaj metode jashtë vendit.