Eh, kush nuk e ka ëndërruar ri-jetimin e një çasti nga e kaluara! Të ketë mundësinë të flasë me dikë që nuk jeton më, t’i hapë zemrën, t’i kërkojë falje, ta falënderojë ose thjesht t’i tregojë si është.

Për fat të keq, koha nuk ndalet dhe as kthehet pas, por ka një mënyrë, ndonëse simbolike, për t’i dërguar fjalët tona tek ata, që nuk janë më mes nesh.

Kjo ide ka lindur në Japoni: një kabinë telefonike e vendosur në një vend të izoluar dhe të qetë, larg zhurmës dhe stresit të jetës së përditshme, për t’u lidhur me ata që nuk mund të përqafojmë më. Ky është telefoni i erës (kaze no denwa), një projekt i cili filloi në Japoni, në vitin 2010 dhe që tani është i pranishëm edhe në Itali.

Është një përvojë prekëse dhe e thellë, pothuajse magjike.

Meqenëse mendimet e mia nuk mund të transmetoheshin përmes një linje normale telefonike, doja që ato të barteshin nga era.

Telefoni i erës është një shpikje e Itaru Sasaki, një projektuesi kopshtesh, i cili në vitin 2010 vendosi të instalojë një kabinë të vjetër telefonike në kopshtin e tij pas vdekjes së një prej kushërinjve. Sasaki përdori telefonin, i shkëputur nga çdo linjë, për të ‘biseduar’ me të afërmin e tij, si një mënyrë për t’u çmallur dhe për t’u ndierë më afër tij. Sipas Sasaki, telefoni i erës nuk ka një vlerë specifike fetare, por është më tepër një mjet për të reflektuar për humbjen dhe jetën. Në një intervistë ai tha:

Në vitin 2011, Japonia u godit nga një tërmet i tmerrshëm dhe cunami që shkaktoi mbi 15,000 vdekje në rajonin T?hoku, duke përfshirë mbi 1,200 vetëm në qytetin ?tsuchi, ku jetonte Sasaki. Përballë kësaj tragjedie, Sasaki hapi telefonin e tij të erës për publikun, për t’u ofruar të gjithë atyre që kishin humbur dikë, mundësinë që të ‘telefonin’ të dashurit e tyre dhe të thyenin sadopak vetminë. Që atëherë, vendi është vizituar nga mbi 30,000 njerëz, të cilët kanë lënë firmat dhe mendimet e tyre në një fletore pranë telefonit.

Ideja e Sasaki-t ngjalli interes dhe admirim në mbarë botën. Në disa vende, si Kalifornia, Irlanda dhe Kolorado, janë krijuar kopje të kabinës telefonike, për të lejuar këdo të shprehë fjalët që nuk i ka thënë kurrë. Në Itali ka edhe një kabinë telefonike me erë, e cila është inauguruar më 21 dhjetor 2023.

Data nuk u zgjodh rastësisht, por përkon me solsticin e dimrit, një moment simbolik kalimi dhe rinovimi. Siç shpjegoi Marco Vanni, krijuesi i projektit italian, kabina u krijua për të nxitur një lidhje autentike me natyrën dhe universin, për të cilën të gjithë kemi nevojë në këtë çast të vështirë historik.

Projekti italian për të biseduar me ata që nuk janë më këtu ka pasur sukses të madh, si në rrjetet sociale edhe në vendndodhje, ku shumë njerëz kanë shkuar në kodrën ku ndodhet kabina për të folur dhe bërtitur emocionet e tyre.

Telefoni i erës është një mënyrë për të komunikuar me ata që nuk janë më këtu, por edhe me veten tonë. Është një mënyrë për të kujtuar, për të falur, për të dashuruar. Është një mënyrë për të dëgjuar zemrën dhe frymën tonë dhe për t’u ndierë pjesë e diçkaje më të madhe. Është një mënyrë për të thënë lamtumirë, por edhe për të përshëndetur.