Republika Çeke, Lituania dhe Rumania janë të gjitha të renditura lartë në 'Raportin e Lumturisë Botërore' të këtij viti – dhe kanë arritur pikë veçanërisht të larta kur bëhet fjalë për lumturinë për njerëzit nën 30 vjeç.

Kur raporti vjetor i lumturisë botërore u publikua në mars 2024, nuk ishte befasi të shihje se vendet skandinave si Finlanda, Danimarka, Islanda dhe Suedia vazhdojnë të kryesojnë listën. Por befasuesisht, një grup i ri vendesh e ka parë renditjen e tij në heshtje, por në mënyrë të qëndrueshme, të ngjitet lart.

Gjatë tre viteve të fundit, vendet e Evropës Qendrore dhe Lindore kanë tejkaluar disa nga fqinjët e tyre të Evropës Perëndimore në lumturinë e përgjithshme, sipas sondazhit. Për herë të parë, Republika Çeke dhe Lituania kanë thyer 20 vendet e para këtë vit, duke u renditur respektivisht në vendin e 18-të dhe të 19-të, me Slloveninë që ndjek nga afër në vendin e 21. (Për krahasim, Mbretëria e Bashkuar renditet në vendin e 20-të, Gjermania është e 24-ta, Spanja është e 36-ta dhe Italia është e 41-ta)

Ajo që është veçanërisht interesante është se, në shumë prej këtyre vendeve, renditja i atribuohet drejtpërdrejt lumturisë në rritje të banorëve të rinj. Në fakt, Lituania renditet në vendin e parë në raportin "Lumturia e të rinjve" (siç matet nga të anketuarit më të rinj se 30 vjeç), me Serbinë në vendin e 3, Rumaninë në vendin e 8, Republikën Çeke në vendin e 10 dhe Slloveni në vendin e 15.

Me GDP-në për frymë në rritje të mprehtë që nga fillimi i viteve 2000, shumë banorë të Evropës Qendrore dhe Lindore tani ndihen sikur kanë një mundësi të barabartë për lumturinë – një tregues i përgjithshëm i rëndësishëm i mirëqenies. Në fakt, raporti zbuloi se pabarazia e mirëqenies ka një efekt edhe më të madh në lumturinë e përgjithshme sesa pabarazia e të ardhurave.

Përtej rritjes ekonomike, këto vende po investojnë gjithashtu në infrastrukturë, duke nxitur skena kulturore të gjalla dhe duke përfituar nga bukuria e tyre mahnitëse natyrore. Rezultati është një ndjenjë e dukshme optimizmi dhe emocioni midis vendasve.

Shumica e njerëzve në Lituani, veçanërisht brezat e rinj, ndihen vërtet të lumtur. Ata ia atribuojnë këtë faktit se njerëzit kanë qenë të lirë të studiojnë, punojnë dhe udhëtojnë ku të duan që nga viti 1990, kur Lituania rifitoi pavarësinë nga Bashkimi Sovjetik.