E morët vesh, mo? “Arbana Osmani ka bërë gjoksin! Po si s’i vjen zor? Është dhe mami i tre kalamajve! Dhe e nxjerr, pale! Me gjoksin jashtë në pushim!”

Më pëlqen ndonjëherë të bëj avokatin e djallit, por sot besoj se jam në anën tjetër se s’ka djaj më të këqinj se mediat sociale! Mes gjithë këtyre që na shohin sytë e dëgjojnë veshët kirurgjia estetike mbetet për ne mëkati më i keq.

Me komentet në fotot e fundit të Arbanës nga plazhi, shqiptarët vazhdojnë t’i mëshojnë idesë se ndërhyrjet estetike janë diçka e cekët dhe e panevojshme në rastin më të mirë, dhe në rastin më të keq janë “një mollë e ndaluar” që duhet të na vijë turp po e kafshuam!

Pyetja është, pse? Çfarë e bën kirurgjinë estetike kaq tragjike? Pse kemi tendencën të ofendojmë vajzat e gratë që në fund të ditës thjesht zgjedhin të ashtuquajturin "përmirësim estetik?" Në fund të ditës kush nuk dëshiron të ndihet i/e bukur?

A thua se nuk është e njëjta shoqëri ajo që nga një anë na vendos në sferën e standardeve të pamundura të bukurisë, e nga ana tjetër të denigron nëse përpiqesh të përshtaten me forma të ndryshme, mes të cilave edhe ndërhyrjeve estetike a kirurgjikale. A thua se nuk është e njëjta shoqëri që tallet me vajzat e gratë me gjoksin e vogël dhe i komenton “Arbanave” se “Ku e ke gjoksin”, ajo që sot shkruan “Paske bërë gjoksin? Kujdes se të plas silikoni?”

Njerëzit gjithmonë kanë kërkuar të ndryshojnë pamjen e tyre, dhe kjo është po pjesë e natyrës sonë njerëzore. E vërteta e hidhur është se përtej zhvillimit që kemi bërë si shoqëri, ne ende na pëlqen të gjykojmë gratë dhe ku ka objektiv më të lehtë për gjykim se pamja fizike?!

Qëndrime moraliste që në thelb thjesht gjykojnë gratë pavarësisht si veprojnë. Siç thoshte Gjino “njëra hip se të vrava, tjetra zbrit se të vrava!”

Është kaq e vështirë ta lejosh dikë të ndohet rehat dhe bukur?! Her body, her choice! Trupi i saj, zgjedhja e saj. E gjykimet tona thjesht seksizëm në përpjekje të përcaktojë mënyrën se si gratë duhet të jetojnë, të duken, ta shikojnë jetën.

Ndërhyrjet estetike dhe dështimet morale nuk janë në përpjestim të drejtë. Kur do vijë dita që vendimet mbi ato që njerëzit bëjnë me trupin t’i pranojmë si zgjedhjen normale e njerëzore?


Oh, dhe diçka, mos u shqetësoni – – autorja e këtij komenti nuk ka bërë akoma asnjë ndërhyrje estetike…por mezi po pret të bëjë buzët! Xoxo dini ndonjë vend të mirë? ?