Të udhëtosh me fëmijën ose të porsalindurin me avion është mjaft e frikshme, sidomos kur je prind për herë të parë. Megjithatë, me pak përgatitje dhe planifikime, mund ta kaloni pa stres dhe merak.

 1. Shmangni fluturimet transit. Në të tilla raste, fluturimet direkt janë zgjedhja e duhur.
 2. Prijini biletat në përputhje me oraret e gjumit të fëmijës. Nëse fëmija fle gjatë fluturimet, udhëtimi bëhet më i lehtë.
 3. Përgatiteni valixhen me mençuri. Në çantën e dorës paketoni gjërat thelbësore, si pelenat, pecetat, qumështin formulë, ushqimet, rrobat shtesë dhe lodrat. Merrni më shumë nga sa mendoni se do t’ju duhen.
 4. Rezervoni ndenjësen e duhur, që të ketë hapësirë te këmbët ose ndenjëset e rreshtit të parë.
 5. Merrni lodra, libra ose lojëra të ndryshme, që fëmijët të angazhohen dhe argëtohen gjatë udhëtimit. Shkarko disa lojëra për fëmijë në pajisjen elektronike.
 6. Visheni fëmijën me rroba të rehatshme. Në avion mund të jetë fresk, kështu merrni ndonjë pulovër.
 7. Ushqejeni fëmijën gjatë ngritjes dhe uljes së avionit. Të ushqyerit me gji ose jepini të pijë gjatë ngritjes dhe uljes së avionit, zbut presionin dhe shqetësimin e shkaktuar nga ndryshimet në presionin e ajrit.
 8. Ki kujdes ndaj dhembjeve të veshit, pasi fëmija mund t’i përjetojë gjatë fluturimit. Jepini të pijë ose të përtype diçka.
 9. Qetësohu dhe jini të duruar. Ruajeni durimin edhe kur fëmija grindet. Mundohuni ta shpërqendroni me lodra ose diçka tjetër. Mos e vrisni mendjen se çfarë do të mendojnë pasagjerët e tjerë.
 10. Përdorni mbajtësen “kangur” ose karrocën. Mbajtëset “kangur” janë lehtësim kur i ke duart e zëna. Gjithashtu, mund të përdorini karrocën, por kini parasysh politikat e linjës ajrore për përdorimin e karrocave.
 11. Kini parasysh rregulloret e TSA-së për udhëtimin me foshnjat dhe fëmijët e vegjël, duke përfshirë rregullat për lëngjet, ushqimin për fëmijë dhe karrocat.
 12. Kini parasysh ndryshimin e orës. Përpara udhëtimit, provoni të ndryshoni ngadalë rutinën e gjumit të fëmijës nëse do të udhëtoni nëpër zona të ndryshme kohore. Kjo mund të ndihmojë në reduktimin e efekteve të vonesës së avionit.
 13. Kërkoni ndihmë kur ju nevojitet: Nëse keni nevojë për ndihmë, mos hezitoni të pyesni stjuardesat ose pasagjerët e tjerë. Shumica e njerëzve janë të kuptueshëm dhe të gatshëm për të ndihmuar.