Së pari duhet të kuptojmë se si do të udhëtojmë në të ardhmen, si do të jemi pas karantinës! Cilët njerëz do të jemi pas izolimit? Dhe çfarë udhëtarët do të bëhemi në momentin, që do na duhet të rimarrim të gjitha ato shqisat që ishin ndrydhur brenda mureve të shtëpisë? Pyetjet nuk janë të pasakta; përgjigjet janë, ndonjëherë. Globetrotters janë të gatshëm të na japin një pasqyrë orientuese për të gjitha pikëpyetjet që kemi!

Kur të kthehemi në udhëtime, ndryshimi i parë do të jetë brenda nesh, me sjellje që ne nuk do të jemi në gjendje t’i deshifrojmë në fillim. Ndoshta do ta kuptojmë duke pyetur veten, por edhe duke e ditur se çështja është kolektive, por diçka do na rrijë si çekan mbi kokë: si do të jetë qasja jonë për të udhëtuar pas karantinës! "Ne do të udhëtojmë përsëri. E njëjta valixhe, shpirt i ri", thonë nga zyrat e Bagbnb. Ne do t'i mbushim valixhet me sy të rinj dhe udhëzues udhëtimesh që do t'i kemi grumbulluar dhe pluhurosur në javët e gjata të mbylljes dhe izolimit. Shpirti ynë i ri i udhëtarëve nuk do të jetë kurrë i njëjtë, edhe nëse në fillim do të bindemi për po. Por ne tashmë po bëjmë premtime: të jemi udhëtarë më të vetëdijshëm, kurioz, të vëmendshëm. Shijoni një udhëtim, sado të përkohshëm ose profesional, dhe lidhet me udhëtimin e tij: hani, flini, pushoni. Në planin afatgjatë, shkëputja mund të riafirmojë veten si një forcë e vetëvendosjes. Ne do të mësojmë të udhëtojmë mirë përsëri.

Në fillim rregullat e reja do të na duken përshtatje të vështira, ato ngadalë do të lirohen. Nuk do të jetë asgjë si më parë, do të jetë një trend i ri. Dhe ne do t'i lejojmë vetes diçka që nuk kemi bërë kurrë gjatë zbulimit të një qyteti, do të rizbulojmë vendet që kemi jetuar tashmë. Ne do të shqyrtojmë me kujdes detajet e broshurës apo guidës së udhëtarit, në të cilat do t’i shndërrojmë në një lloj terapie kuruese përmes udhëtimit. Ne do të guxojmë, më në fund.

Romë-Bangkok, një realitet. Ajo Amerika e Jugut që kemi kënduar me Paolo Conten dhe që nuk është parë kurrë. Do të mësojmë të kërkojmë nga hartat dixhitale për të zgjeruar shikimin drejt një horizonti që shkon përtej kufijve të ndërtesave historike të Parisit, Berlin, Madrid.