Terapistët e seksit dhe seksologët përdorin diçka të quajtur Metoda Karezza për të ndihmuar klientët të kalojnë më shumë kohë në kënaqësinë e përgjithshme sensuale, sesa në fokusin e ngushtë tek orgazma.

Kjo përfshin shumë prekje dhe përkëdhelje; "Karezza" vjen nga fjala italiane "carezza", që do të thotë "përkëdhelje". Është lojë sensuale, një mënyrë për të rritur intimitetin pa orgazmën si qëllim.

Për të filluar, trajnerja e intimitetit somatik, Karen Yates thotë që të futeni në një hapësirë të relaksuar me partnerin tuaj, fizikisht dhe mendërisht. Ju dëshironi të jeni rehat dhe sa më të lirë nga shpërqendrimet dhe ndërprerjet. (Nëse keni fëmijë, idealisht duhet t'i nxirrni nga shtëpia.) Prekni butësisht partnerin tuaj kudo ku ju tërheq dhe lëreni atë të bëjë të njëjtën gjë me ju. Ju mund ta pyesni partnerin tuaj se si do të donte të prekej. Shikoni në sytë e njëri-tjetrit dhe ndani komplimente – tregoji se sa shumë e do atë dhe trupin e tij dhe çfarë të pëlqen tek ai.

“Ju në thelb po ndërtoni një energji lidhjeje dhe dashurie”, thotë Yates.

Psikologia klinike dhe terapistja e seksit Stella Resnick, PhD, thotë se Metoda Karezza ka të bëjë me kontaktin me sensualitetin tuaj dhe përjetimin e të gjitha shqisave tuaja: shikimin, dëgjimin, nuhatjen, shijimin, prekjen dhe shqisën tuaj të gjashtë të interceptimit - ndjeshmërinë e gjendjes së brendshme të trupit.

Ju mund të përjetoni më shumë nga bota juaj e brendshme duke komunikuar me trupat tuaj ose duke rrjedhur energji midis tyre. Yates rekomandon të imagjinoni se po dërgoni energji magnetike nga dora juaj e djathtë në atë të partnerit tuaj dhe më pas të imagjinoni që ajo energji të rrjedhë nëpër trupin e partnerit tuaj dhe në dorën tuaj të majtë. Vazhdoni të lëvizni derisa të zhyteni në një gjendje më të thellë, të ngjashme me rrjedhën.

Këtë metodë mund ta përdorni edhe me seksin depërtues (pa orgazmë). Të qenit fizikisht afër gjatë penetrimit është e rëndësishme - zgjidhni një pozicion ku pjesa më e madhe e trupave tuaj preken fizikisht.

“Sapo një partner është brenda, ka shumë përqafime, puthje, prekje të buta, komplimentime, shprehje dashurie”, thotë Yates. “Dhe nëse njëri partner ndihet sikur do të përjetojë orgazëm, ju dëshironi të ndaloni ngadalë, të ndaloni, të prisni derisa të kalojë ai moment, pastaj të vazhdoni.”

Ideja është të zgjasësh përvojën sensuale - e ngjashme me bordurën, një teknikë ndalimi dhe fillimi - dhe, për disa, të parandalohet krejtësisht orgazma.

Por: "Mos e detyroni veten", thotë Resnick. Nëse orgazma ndihet si gjëja më e mirë për ta bërë në këtë moment, atëherë shkëlqyeshëm. Është në rregull çfarëdo që të ndodhë. Ju nuk duhet të përpiqeni të përjetoni një orgazëm dhe nuk keni pse ta parandaloni një të tillë. Mundohuni të lejoni që çdo moment intim të jetë pikërisht ai që është – sensual, i çuditshëm, i dashur, i pakëndshëm ose i butë – dhe përshtatuni dhe shijoni prej andej.

Përshtatur nga GOOP