Ka disa gjëra që duhet të dini, në mënyrë që të mos dëmtoni lëkurën tuaj gjatë ekspozimit në diell.

Shumë njerëzve u pëlqen mënyra se si duket lëkura e tyre kur është e nxirë, veçanërisht kur kthehen nga një pushim ekzotik. Por, ekspozimi i zgjatur në diell mund të dëmtojë lëkurën në shumë mënyra, duke qenë se shumica e rrezeve që dalin prej saj janë ultravjollcë. Përveç kancerit, këto rreze mund të shkaktojnë rrudha të parakohshme dhe djegie nga dielli. Por, ka disa mënyra për të marrë atë nxirje të bukur, pa dëmtuar lëkurën tuaj. 

Përdorni një SPF

Para se të dilni në diell, sigurohuni që së pari të aplikoni pak krem kundër diellit, mundësisht me mbrojtje UV prej të paktën 30 SPF. Nëse, për ndonjë arsye, harroni të aplikoni, bëjeni brenda 20 minutave nga qëndrimi jashtë. SPF prej 30 do të sigurojë që rrezet UV të mos ju arrijnë, por megjithatë të nxiheni.

Vajra natyrale

Përveç kremit të diellit, ka disa vajra natyralë që mund të përdoren për një shtresë shtesë të mbrojtjes dhe hidratimit të lëkurës. Këtu përfshihen: vaji i kokosit, vaji i avokados, vaji i mjedrës dhe i karotës.

Mos qëndroni gjatë jashtë
Mos e teproni. Ekspertët thonë se të gjithë kanë një melaninë - pigmentin përgjegjës për rrezitje - pikën e prerjes, e cila zakonisht është deri në tre orë për shumicën e njerëzve. Përtej kësaj pike, lëkura juaj mund të ndalojë së nxirë dhe në vend të kësaj të ekspozohet ndaj rrezatimit të dëmshëm.

Zgjidhni kohën tuaj

Sigurohuni që të zgjidhni kohën tuaj me mençuri. Gjëja kryesore është të merrni një nxirje të shpejtë. Mos harroni se dielli është më i fortë rreth mesditës. Por, do të thotë gjithashtu se lëkura juaj është në rrezik të dëmtohet. Zgjidhni një kohë në varësi të ngjyrës, llojit dhe strukturës së lëkurës tuaj. Nëse jeni me lëkurë të hapur, ekspertët sugjerojnë që të nxiheni diku në mëngjes ose pas orës 15:00, në mënyrë që të shmangni skuqjen dhe djegien nga dielli.

Hani ushqime me beta karoten

Përveç kësaj, ju mund të hani karota dhe patate të ëmbla që janë të pasura me beta karoten – një përbërës që u jep atyre ngjyrën – në mënyrë që të merrni një nxirje pa djegur lëkurën tuaj. Ndërsa nevojiten më shumë kërkime të mbështetura nga shkenca, disa studime të kryera në të kaluarën kanë sugjeruar që beta karotina mund të ndihmojë në uljen e ndjeshmërisë ndaj diellit te njerëzit.