Eshtë krejtësisht normale të thuash "nuk ndihem mirë sot" kur je i/e stresuar, i/e lodhur apo kur je grindur me partnerin/en.

Por ndonjëherë, gratë mund të luftojnë me diçka tjetër që mund të pengojë jetën seksuale. Është një formë e mosfunksionimit seksual të quajtur Çrregullimi Hipoaktiv i Dëshirës Seksuale (HSDD).

Në një sondazh të kohëve të fundit* me 1,686 gra të moshës 25 deri në 49 vjeç, shumica thanë se të qenit seksualisht aktive ishte e rëndësishme për to, por 64 për qind kishin një ose më shumë simptoma të mosfunksionimit seksual, si të mos qenit në humor pa arsye. 

HSDD është një nga dy çrregullimet e dëshirës seksuale në Manualin Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore (DSM) dhe përkufizohet si "fantazi seksuale të mangëta vazhdimisht ose në mënyrë të përsëritur dhe dëshirë për aktivitet seksual" që shkakton "shqetësim të theksuar ose vështirësi ndërpersonale". 

Rreth një në 10 gra e kanë këtë gjendje, sipas ISSM, kështu që është e zakonshme.

Çfarë duhet të bëni?!

Një vizitë tek mjeku juaj dhe nëse diagnostikoheni me HSDD, mjeku mund të rekomandojë terapi konjitive të sjelljes me një terapist të përgjithshëm, ose terapi seksuale, për të parë nëse ndihmon.

Është gjithashtu e rëndësishme të pyesni veten pse doni seks. A është për shkak se u ndjeva shumë mirë dhe ju mungon? Nëse po, pse nuk e dëshironi? A nuk po i kushtoni kohë? A keni probleme me ndjesitë për partnerin?! Ushtrimet e ndërgjegjes mund të ndihmojnë...