Seks, dashuri dhe lumturi

Mos na keqkuptoni: seksi është një pjesë normale, e shëndetshme dhe argëtuese e jetës. Në fakt, tërheqja seksuale dhe pajtueshmëria seksuale janë baza e shumë marrëdhënieve të suksesshme.

Na thoni sa herë bëni seks, t'ju themi nëse po e teproni ose...?

Hulumtimet sugjerojnë se, për njerëzit në marrëdhënie, seksi lidhet me mirëqenien dhe lumturinë. Njerëzit që bëjnë seks dy herë në javë nuk janë më të lumtur se njerëzit që e bëjnë atë një herë në javë. (Mos u shqetësoni, as ata nuk janë më pak të lumtur.)

Nga kjo lind pyetja: A është e mundur që seksi i shpeshtë mund të ndërhyjë në një jetë të lumtur dhe të shëndetshme?

Hiperseksualiteti 

Nëse impulset tuaja seksuale janë jashtë kontrollit, ose jeni duke bërë seks për të shmangur ndjenjën e vetmisë ose depresionit, ose jeni duke bërë seks pavarësisht nga pasojat e rrezikshme (si kontraktimi i një infeksioni seksualisht të transmetueshëm (IST) ose humbja e një partneri), kjo mund të jetë shenjë e një problemi.

Obsesioni ndaj seksit – nganjëherë i quajtur hiperseksualitet, sjellje seksuale kompulsive ose varësia ndaj seksit – është një temë e errët. Disa kërkime mbështesin idenë se varësia ndaj seksit është një çrregullim psikiatrik, por raporte të tjera sugjerojnë se kjo temë është ende për debat.

A mund t'i menaxhoj impulset e mia seksuale?
A po më shqetësojnë sjelljet e mia seksuale?
A është sjellja ime seksuale ajo që dëmton marrëdhëniet e mia, ndikon në punën time ose rezulton në pasoja negative?
A përpiqem ta fsheh sjelljen time seksuale?

Në fund të fundit, varet nga cilësia mbi sasinë. Të bësh seks çdo ditë nuk do të thotë se është shumë, për sa kohë që të dy partnerët janë të interesuar dhe askush nuk mërzitet.

Sa shpesh duhet të bëni seks?

Sipas hulumtimeve të fundit, amerikanët në të 20-at kanë bërë seks mesatarisht rreth 80 herë në vit, dhe ata në të 60-at rreth 20 herë në vit. 

Eksperti i sjelljes seksuale, Barry McCarthy, PhD, sugjeron se një ose dy herë në javë bën një jetë të shëndetshme seksuale. Por gjatë fazës së pasionit (i njohur ndryshe si faza e muajit të mjaltit, kur dy persona nuk mund të ndalojnë së menduari për njëri-tjetrin), mund të bëni seks çdo mundësi që të keni.

Por mbani në mend, me gjithë atë veprim, seksi mund të bëhet paksa i pakëndshëm. Në fund të fundit, vaginat nuk qëndrojnë të lubrifikuara përjetësisht. Dhe mbani në dorë një shishe lubrifikant për seancat e përafërta ose maratonë.