E vërteta është se shumica prej nesh thjesht nuk dinë të flasin për problemet seksuale.

Ndryshe nga pjesa tjetër e jetës sonë, ku ne i pranojmë uljet dhe ngritjet si normale, kur bëhet fjalë për seksin, ne shpesh supozojmë se vështirësitë janë simptoma të problemeve të marrëdhënieve dhe të mos dish se si të kërkosh ndihmë i përkeqëson gjërat.

Çfarë është *seks i mirë*?

Ankthi i performancës është real si për burrat ashtu edhe për gratë.

Seksi i vërtetë do të thotë përplasje e dhëmbëve, pozicione të sikletshme, zhurma të çuditshme dhe shqetësim për mënyrën se si dukeni/erë/shije/ dhe si ndiheni për partnerin tuaj.

Por asnjë nga këto nuk do të thotë se seksi nuk është i mirë.

Seksi më i mirë ndodh kur komunikojmë ndjenjat dhe nevojat tona dhe jemi të hapur ndaj partnerit tonë.

A po bëjmë seks mjaftueshëm?!

Për shumë çifte, veçanërisht ata me jetë të ngarkuar, fëmijë dhe karrierë, seksi i rregullt është më shumë një shpresë sesa një realitet.

Mund të jetë gjithashtu e vështirë nëse keni sfida shëndetësore, jetoni të ndarë ose po përballeni me ndonjë vështirësi tjetër, fizike ose emocionale.

Frekuenca nuk është vërtet e rëndësishme - dhe shqetësimi fillon kur ka sasi mbi cilësi. Sa më i këndshëm të jetë seksi, aq më shumë ka gjasa që të çojë në më shumë seks. 

Si të shmangim momotoninë në shtrat?

Pra, nëse mërzia po ju mbyt fantazitë, është koha t'i shkundni pak gjërat - duke filluar me kuriozitetin.

Mungesa e kuriozitetit kufizon aftësinë për të mësuar; dhe një nga rrugët më të mëdha drejt seksit të njëjtë është të supozojmë se e dimë saktësisht se çfarë i pëlqen një partneri. Kjo çon në 'sjellje të zakonshme'.

A mund të largohen problemet me ereksionin?

Ky është një nga shqetësimet më të mëdha për moshën mbi të 50-at, por ata shpesh nuk e kuptojnë se probleme të tilla janë shumë të zakonshme.

Një studim në SHBA në vitin 2020 zbuloi se tre në pesë burra kanë pasur mosfunksionim erektil në një moment.

Rritja e moshës ishte një faktor rreziku i lehtë.

Shkaktarët mund të përfshijnë testosteronin e ulët, presionin e lartë të gjakut, problemet kardiovaskulare dhe diabetin.

Çelësi është të shfaqni dëshirën në mënyra të tjera, si puthja dhe prekja, dhe të hiqni fokusin nga 'performanca'.

Çfarë të bëjmë nëse dëshira jonë nuk është e sinkronizuar?

Shumë pak çifte duan gjithmonë seks në të njëjtën kohë, por për disa një çekuilibër i dëshirës bëhet problem.

Ajo që shumica e njerëzve nuk e kuptojnë, megjithatë, është se një 'mospërputhje e dëshirës' është shumë më e zakonshme sesa të qenurit në një linjë të përkryer seksualisht.

Dëshira spontane mund të ndodhë me pak stimulim ose inkurajim seksual.