Në marrëdhënie, ne të gjithë kemi veçoritë dhe veçoritë tona unike. Por ndonjëherë, disa sjellje te meshkujt mund të tregojnë çështje më të thella në lojë, siç është mungesa e vetëvlerësimit. Nëse jeni në një marrëdhënie me një burrë dhe e gjeni veten në mëdyshje nga veprimet e tij, të pasigurt nëse këto janë veçori individuale ose tregues të diçkaje më domethënëse, ja se si mund ta kuptoni!

Pra, si mund ta dalloni nëse mashkulli me të cilin po takoheni apo në një lidhje ka probleme me vetëvlerësimin? A është ngurrimi i tij për të marrë vendime tërheqëse apo shqetësuese? Është normale nevoja e tij e vazhdueshme për vërtetim apo një flamur i kuq? Nëse doni t’u përgjigjeni këtyre pyetjeve të ndezura, ju jeni në vendin e duhur.

Mbështetja e tepërt në vlefshmëri

Është e natyrshme të kërkojmë siguri nga njerëzit tanë të dashur, por kur bëhet një nevojë e vazhdueshme, mund të jetë një shenjë e diçkaje më të thellë. Ju mund të vini re se ai shpesh kërkon miratimin tuaj edhe për vendimet ose veprimet më të vogla. Ai shpesh mund të kërkojë komplimente ose vazhdimisht të kërkojë pohimin se ju e doni dhe jeni të lumtur në marrëdhënie. Ndërsa është e rëndësishme të shprehni dashurinë dhe vlerësimin në një marrëdhënie, një varësi e tepruar ndaj këtyre pohimeve mund të sugjerojë se atij i mungon besimi në vlerën e tij, pavarësisht nga ju.

Shmang përballjen

Një sjellje tjetër që mund të tregojë mungesë të vetëvlerësimit është një neveri ndaj konfrontimeve ose bisedave të vështira. Kjo mund të shfaqet kur ai pajtohet me ju edhe kur nuk është plotësisht dakord, vetëm për të shmangur konfliktin e mundshëm. Ju mund të zbuloni se ai shpesh i shmanget shprehjes së ndjenjave të tij ose adresimit të çështjeve në marrëdhënie. Ose ndoshta ai rrallë fillon biseda për çështje më të thella, duke preferuar t’i fshijë gjërat nën qilim. Ndërsa është e natyrshme të dëshironi të shmangni situata të pakëndshme, shmangia e vazhdueshme e konfrontimit mund të çojë në çështje të pazgjidhura dhe pakënaqësi. Kjo sjellje mund të nënkuptojë frikën e refuzimit ose besimin se mendimet e tij nuk janë të vlefshme ose të denja për t’u dëgjuar.

Minimizon arritjet e tij

Dikur jam takuar me një djalë që ishte tepër i talentuar. Ai ishte një muzikant i arrirë, një shkrimtar i talentuar dhe kishte një karrierë të suksesshme në financë. Por pavarësisht arritjeve të shumta, ai gjithmonë e nënvlerësonte suksesin e tij. Sa herë që merrte lavdërime ose vlerësime, ai e konsideronte atë si fat ose ia atribuonte rrethanave në vend që të pranonte punën dhe talentin e tij të palodhur. Ai shpesh e krahasonte veten me të tjerët, duke i parë sukseset e tyre si më të larta se të tijat. M’u desh pak kohë për të kuptuar se kjo ishte më shumë se thjesht modesti – ishte një besim i rrënjosur thellë se ai nuk ishte mjaftueshëm i mirë, pavarësisht nga arritjet e tij.

Kërkon shpesh falje, pa qenë nevoja

Në marrëdhënie, burrat me vetëbesim të ulët shpesh e gjejnë veten duke thënë: “Më fal”, edhe kur nuk kërkohet. Kjo mund të rrjedhë nga frika për të mërzitur partnerin e tyre ose nga besimi se ata vazhdimisht po bëjnë gabime. Është interesante që ky artikull shpjegon se njerëzit me vetëbesim të ulët priren të kërkojnë falje më shpesh për gjërat që nuk janë faji i tyre. Kjo kërkim falje e tepruar mund të bëhet një përgjigje e zakonshme ndaj çdo bezdi të vogël ose të perceptuar, pavarësisht nëse është e garantuar apo jo. Nëse vëreni se partneri juaj kërkon falje shpesh për gjëra për të cilat nuk duhet t’i vijë keq, kjo mund të jetë një shenjë e problemeve themelore të vetëvlerësimit. Përpiquni të bëni një bisedë rreth asaj se pse ai ndjen nevojën për të kërkuar vazhdimisht falje dhe për të punuar për të adresuar ndjenjat e tij të vetëvlerësimit.

Lufton me vendimmarrjen

Disa vite më parë, isha në një lidhje me një burrë që e kishte të vështirë të merrte vendime. Në fillim më dukej e dashur, pasi shpesh më jepte frenat për të vendosur për gjëra të tilla si ku do të hanim, çfarë filmi të shikojmë ose ku do të shkonim me pushime. Por me kalimin e kohës, vura re pavendosmëria e tij nuk kufizohej në zgjedhje të parëndësishme. Ai do të luftonte edhe me vendime të rëndësishme, si lëvizjet në karrierë apo investimet financiare. Kjo pasiguri e vazhdueshme më bëri të kuptoj se ishte më pak për të qenë të qetë dhe më shumë për mungesën e vetëbesimit. Paaftësia e tij për të marrë vendime buronte nga frika për të bërë zgjedhjen e gabuar dhe nga kritikat ose dështimet e mundshme që mund të pasonin. Ishte një shenjë delikate e vetëvlerësimit të ulët që fillimisht e anashkalova.

Ka tendencë të jetë tepër mbrojtës

Një sjellje tjetër e zakonshme tek meshkujt me vetëbesim të ulët është mbrojtja e tepruar. Ata i interpretojnë kritikat konstruktive apo edhe komentet e rastësishme si sulme personale, gjë që i bën ata të reagojnë me mbrojtje – jo sepse nuk pajtohen, por sepse mendojnë se vlera e tyre po vihet në dyshim. Kjo sjellje mund ta vështirësojë komunikimin dhe të pengojë rritjen e një marrëdhënieje. Inkurajimi i bisedave të hapura dhe jo-gjykuese mund ta ndihmojë atë të ndihet më pak i kërcënuar dhe më i sigurt në vlerën e tij.

E ul veten poshtë shpesh

Meshkujt me vetëbesim të ulët shpesh përfshihen në humor vetë-përçmues ose bëjnë komente negative për veten e tyre. Ata mund të bëjnë komente në lidhje me pamjen, inteligjencën ose aftësitë e tyre që ulin vetëvlerësimin e tyre. Por, ndërsa është normale të jesh kritik ndaj vetes ndonjëherë, të përulësh vazhdimisht veten nuk është e shëndetshme.

Lufton me xhelozinë

Xhelozia është një emocion i natyrshëm deri diku, por kur bëhet i tepruar, mund të tregojë vetëbesim të ulët. Dhe burrat të cilëve u mungon besimi në vetvete mund të ndihen të kërcënuar nga ndërveprimet e partnerit të tyre me të tjerët ose nga arritjet e tyre. Kjo i bën ata të shprehin dyshime ose pasiguri të pajustifikuar, që rrjedhin nga frika për t’u zëvendësuar ose për të mos qenë mjaftueshëm të mirë.

Shmang cenueshmërinë

Së fundi, meshkujt me vetëbesim të ulët shpesh kanë vështirësi të hapen emocionalisht. Ata priren të mbajnë informacione personale ose të shmangin ndarjen e ndjenjave të tyre nga frika e gjykimit ose refuzimit. Por cenueshmëria kërkon vetëbesim dhe vetëbesim – cilësi me të cilat ata me vetëbesim të ulët shpesh luftojnë. Nëse partneri juaj shmang të qenit i pambrojtur, kjo mund të jetë tregues i vetëvlerësimit të ulët. Inkurajimi i komunikimit të hapur dhe të ndershëm mund ta ndihmojë atë të ndihet më i sigurt kur shpreh emocionet e tij.

Burimi: Revista Psikologjia