Lloje të ndryshme gjallesash ngrihen në sipërfaqe nga thellësia e detit dhe varen përgjatë shkëmbinjve ujore. Lehtësisht me sy të lirë dallohen:

a) Yje deti të ndritshëm portokalli;

b) Levrekë gulçues;

c) Molusqe të egër;

d) Butakë të gjallë të mëdhenj;

e) Kërmij deti (të ngrënshëm) me tek guaskë të rrallë ngjyrë qumështi të çimentuar nëpër shkëmbinj; (gjatë gjuetisë të tyre, shkëputja nga shkëmbinjtë bëhet me sende të forta si kaçavida etj.).

Madje, kërmilli aziatik i madh dhe me mish (me tul) është më i famshëm se kushëriri i tij i vogël i kuq, europian. Ai mezi gjendet, sepse qëndron i fshehur nëpër gurë kryesisht gjatë natës nga Maroku deri në ishujt "Channel".

Sylvain Huchette ka ndërtuar fermën më të madhe të kërmijve të detit të quajtur "France Haliotis" në 2004, pasi u kthye nga Universiteti Melbourne me një diplomë në doktorature për ekologjinë e molusqeve. Në oborr, jashtë fermës, ishin 40 ose 50 rezervuarë me ujë deti.  Në to ishin puthitur pllaka plastike të mbuluara me fusha masive algash dhe të përzjera me kërmij deti të vegjël. Kur ata janë rreth 10 muajsh, kërmijtë foshnjë transferohen në kafaze të mëdha dhe vendosen në det të hapur për dy ose tre vjet të tjerë.

Ne e kemi kultivuar tokën për mijëvjeçarë të tërë, sepse toka do të plotësonte nevojat globale për ushqim, por tani po i kthehemi detit. Speciet që peshkohen me tepricë si; salmoni, karkalecat, havjari - janë rritur në fillimet e tyre në pajisje në formë stilolapsash. Një dekadë më parë, pothuajse të gjithë peshqit më të cilët ushqeheshim ishin të egër dhe të kapur në det; në vitet e fundit, tonazhi i peshkut të prodhuar në ferma dhe rezervuarë ka kapërcyer sasinë e peshkut të kapur në det. Pjesa më e madhe e kësaj akuakulture të re është problematike për mjedisin po aq sa dhe për bujqësinë kimike tradicionale. Në shumicën e fermave, për shembull, kërmilli i detit ushqehet me samçet (ushqimi në formë topthi që gjejmë masivisht nëpër dyqanet e kafshëve), të cilat janë pjesërisht vakt ushqimi për peshqit - pra në thelb, ushqimi me bazë mishi për vegjetarianët mund të sjellë pasoja të panjohura afatgjata në zinxhirin ushqimor.

Ferma e kërmijve të Huchette është pjesë e "ekonomisë blu" të re, që shpreson të ndjekë shembullin ekologjik dhe etik të "ekonomisë së gjelbër". Ai ka certifikim organik dhe ushqen kërmijtë e detit vetëm me algat e freskëta të detit, ushqimin që ata hanë natyrshëm. Ai theksoi se shiritat e gjelbër dhe kafe në guaskat e tyre tregojnë ecurinë e dietës së tyre, nga leshterikët kafe në dimër deri tek marulet e gjelbërta të detit në verë.

Huchette ka filluar të merret edhe me rritjen e algave të detit, të cilat janë baza e parë e ushqimit të kërmijve duke investuar në rezervuarë të mëdhenj me ujë deti natyral. Ky proces ka sfidat e tij, sepse duhet mjaft energji për të ngrohur dhe përhapur ujin nëpër rezervuarë, operacion i cili ka nevojë për një sasi të madhe toke bregdetare, e cila ka kosto të larta në blerje, ndërkohë që algat aziatike konkurrente të detit janë më të lira. Por nëse akuakultura rritet dhe zhvillohet, ky raport mund të ndryshojë. Ai po investon gjithashtu për rritjen e specieve plotësuese. Një eksperiment me molusqet mbretëresha nuk shkoi aq mirë vitin e kaluar. Të ashtuquajturit kastravecat e detit, një pjatë e preferuar aziatike, mund të funksionojnë, por ato janë peshkuar masivisht dhe me uljen e sasisë gjendje në det të hapur çmimet po shkojnë drejt rritjes. "Ne po mundohemi të krijojmë një sistem ekologjik në rezervuar ose në kafaz",- shpjegoi Huchette. "Quhet një qasje multitrofike."

Njëzet vjet më parë, Franca peshkoi 120 ton kërmij deti në vit. Tani sasia e peshkuar e kërmillit të egër të detit është ulur në 40 ton në vit, "më pak se troftat, më pak se havjarët",- tha Huchette. Ata janë aq të rrallë sa nuk ka të ngjarë t'i shikoni të ekspozuar në tregje me produkte peshqish, ku çmimi mund të shkojë në 80 € për një kilogram ose më shumë dhe janë të etiketuar me një vulë të veçantë të kuqe ose blu për të treguar se nuk janë foragjere të tregtuar në mënyrë të paligjshme. Vetë France Haliotis prodhon në fermën e tij rreth shtatë ton kërmij deti në vit. Ai i ushqen ata në mënyrë selektive, ashtu siç bëjnë fermerët me lopët, derrat, pulat dhe delet, kështu që ato janë të përshtatshme si për mjedisin e tyre ashtu edhe për nevojat njerëzore. "Ajo që ne me të vërtetë po përpiqemi të bëjmë është t’i përshtatim këto specie dhe t’i rritim ato duke i edukuar si kafshë të zakonshme shtepiake të buta",- tha ai. “Gjithsesi, pavarësisht se kafshët nëpër ferma kanë bashkëjetuar me njerëzit në përjetësi, për momentin duhet të pranojmë se kërmijtë e detit janë akoma kafshë të egra, ato janë më pak të përshtatura me ne. "Frederic Laurans, paraardhësi i Huchette, peshkoi një të tillë, e shkundi lehtë me një goditje të vetme me thikë, e përplasi dy herë me një çekiç për ta zbutur dhe e skuqi atë për disa minuta në gjalpë. Mishi i kërmillit ishte më i dendur se një molusk, më i butë se një oktapod dhe pak i butë jashtë. Nuk kishte aspak shijen e jodit të ndritshëm si molusqet, por shijohej në vend të lajthive dhe kërpudhave.

Investimet në këtë "industri" do të hedhin baza të forta për të bërë një kthesë drastike në menunë ushqimore të njerezimit nga toka drejt detit, në të ardhmen.

Burimi: Case Study nga Wendell Steavenson për Financial Times