Ekspertët thonë se gjithnjë e më shumë fëmijë po bëhen ngrënës më të zellshëm pas infektimit me COVID-19.

Gjithashtu, virusi po çon në një numër të madh të fëmijëve që zhvillojnë parosmia - një çrregullim ku njerëzit përjetojnë ndryshime të çuditshme të të ushqyerit dhe shpesh të pakëndshme, zbuluan studiuesit.

Për ata që e kanë këtë gjendje, çokollata mund të ketë erë si benzinë dhe limoni mund të ketë erën e një lakëre të kalbur.

Ekspertët e nuhatjes në Universitetin e Anglisë Lindore (UEA) dhe Fifth Sense, thonë se fëmijët mund ta kenë veçanërisht të vështirë të hanë ushqime që dikur i donin.

Kryetari dhe themeluesi i Fifth Sense, Duncan Boak, tha se ka dëgjuar nga disa prindër, fëmijët e të cilëve vuajnë nga probleme ushqimore dhe kanë humbur peshë, pas infektimit me Covid.

Ekspertët po lëshojnë udhëzime për të ndihmuar prindërit dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor të njohin çrregullimin.

Prindërit këshillohen të mbajnë një menu të ushqimeve që janë të sigurta.

"Ka shumë shkaktarë të zakonshëm që mund ta nxisin më tepër parosmia-n - për shembull gatimi i mishit dhe qepëve ose hudhrës dhe aroma e kafesë së freskët," tha Prof Philpott.

Ai shtoi: "Prindërit dhe profesionistët e kujdesit shëndetësor duhet t'i inkurajojnë fëmijët të provojnë ushqime të ndryshme me shije më pak të forta, si makarona, banane ose djathë të butë - për të parë se çfarë mund të përballojnë ose të shijojnë.

Milkshakes me proteina dhe vitamina pa vanilje ose pa shije mund t'i ndihmojnë fëmijët të marrin lëndët ushqyese që u nevojiten pa shije.