Sipas Qendrës Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, rreth 77% e atyre që morën një dozë të njërës prej vaksinave nga Pfizer, Moderna ose Johnson & Johnson raportuan të paktën një simptomë menjëherë pas vaksinimit, si dhimbje koke, ethe, lodhje dhe dhimbje muskulore.

Por një studim i ri i botuar në revistën JAMA Network Open ka zbuluar se gati dy të tretat e këtyre simptomave ka të ngjarë të shkaktohen nga vetë personi, nëpërmjet asaj që studiuesit e quajnë efekti "nocebo".

Shkencëtarët në Qendrën Mjekësore Beth Israel Deaconess në Boston zbuluan se shumë vullnetarë në grupet e kontrollit të vaksinave - ata që pa e ditur morën një vaksinë inerte, placebo - pretenduan se kishin vuajtur të njëjtat simptoma të ngjashme me gripin si grupet e vaksinuara.

"Simptomat jospecifike si dhimbja e kokës dhe lodhja - të cilat ne kemi treguar se janë veçanërisht të ndjeshme ndaj nocebos - janë renditur ndër reagimet anësore më të zakonshme pas vaksinimit kundër COVID-19 në shumë fletëpalosje informacioni," thuhet në një deklaratë nga autori i vjetër i studimit Ted J. Kaptchuk, profesor i mjekësisë në Shkollën Mjekësore të Harvardit. "Provat sugjerojnë se ky lloj informacioni mund t'i bëjë njerëzit të keqpërcaktojnë ndjesitë e zakonshme të përditshme si pasojë e vaksinës ose të shkaktojnë ankth dhe shqetësim duke i bërë njerëzit të jenë të vëmendshëm ndaj ndjenjave trupore për ngjarje të padëshiruara."

Studiuesit zbuluan se si marrësit e vaksinave, ashtu edhe ata të placebo-s, raportuan efekte të këqija me ritme të ngjashme. 16% e marrësve të placebo-s raportuan efekte lokale, si dhimbje, kruajtje dhe ënjtje në vendin e injektimit pas dozës së parë, ndërsa rreth 66% e vullnetarëve të vërtetë të vaksinuar përjetuan të njëjtat efekte lokale.

Numrat tregojnë se të paktën disa nga efektet anësore - rreth dy të tretat - të raportuara nga individë që kanë marrë vërtetë një vaksinë mund t'i atribuohen efektit nocebo, pasi shumë nga të njëjtat simptoma ndodhën në grupin placebo, sipas studiuesve.

Kaptchuk tha se ai shpresonte se studimi i tyre "mund të ndihmonte në reduktimin e shqetësimeve rreth vaksinimit kundër COVID-19, çka mund të zvogëlojë hezitimin e vaksinimit".