Një prej markave më të njohura në të gjithë botën për filmat e animuar, ‘Disney’, ka prodhuar me qindra-mijëra filma ndër vite, duke bërë për vete mijëra fëmijë e të rritur në të gjithë botën. Është e thjeshtë të bëhesh pjesë e argëtimit, aventurës apo edhe fantazisë, shpeshherë të pakufijshme të këtyre personazheve të animuar, dhe të humbasësh mesazhet dhe simbolet e shumta të fshehura në këta filma.

Megjithatë, sapo t'i zbuloni, ato do t’ju dhurojnë një këndvështrim të ri të pothuaj të të gjithë filmave që mund të keni parë deri tani, duke nisur që nga klasikët tuaj të preferuar që tani, pa dyshim, mund t’ua propozoni fëmijëve për t’i ndjekur.

Frojdi është kudo në ‘Liza në botën e çudirave’

Një prej filmave më të vjetër dhe më kompleks për çdo natyrë fëmije, “Liza në botën e çudirave”, ka të fshehur mesazhe të pafundme frojdiane, të cilat, mbase nuk mund të kuptohen gjithmonë nga fëmijët, por nëse zbërthehen më vonë nga prindërit, çdo detaj i filmit bëhet edhe më interesant, sepse çdo herë që e sheh, zbulon diçka të re.

Për shembull, dyert te Liza simbolizojnë pragjet e fazave të reja të jetës. Pasi ta shikoni me kujdes edhe një herë tjetër filmin, do të kuptoni se udhëtimi i Lizës është ai që ne të gjithë kalojmë mes fëmijërisë dhe adoleshencës.

Mesazhet në gjuhën latine

Po kështu, në një mori filmash të tjerë, mund të gjeni pafundësisht mesazhe që më herët nuk i keni vënë re. Kështu, tek “E bukura dhe Bisha”, mesazhi kryesor i filmit është fshehur brenda një ‘përbindësi’ të shëmtuar, i cili, përmes marrëdhënies së tij me Belle, mëson të përmirësojë veten, të luftojë me demonët e tij të brendshëm dhe në këtë mënyrë të gjejë lumturinë e vërtetë.

“Ai pushton atë që pushton vetveten” është mesazhi kryesor i filmit, i cili është shprehur që në fillim të filmit, por në gjuhën latine "vincit qui se vincit". Duke qenë kështu, s’është aspak habi që shumica prej nesh e ka humbur atë.

Çfarë do të thotë në të vërtetë A113?

Nëse jeni dikush që u kushtoni vëmendje detajeve, mund të keni pyetur veten se çfarë ndodh me A113 të shpërndarë në sfondin e pothuajse çdo filmi të ‘Pixar’. Është në fakt një shaka e bukur, e fshehur mes animatorëve.

Shumica e këtyre artistëve të talentuar e përsosën profesionin e tyre në Institutin e Arteve të Kalifornisë dhe pothuajse të gjithë morën mësime për animacionin në klasën A113. Mund ta dalloni këtë numër në të gjithë filmat ‘Toy Story’, ‘Up’, ‘Brave’ dhe shumë të tjerë.

Përtej mesazheve të fshehta

‘Disney’ bën gjithmonë të pamundurën për t'i pasur filmat sa më miqësorë me familjen dhe, me siguri, këtë e keni vënë re. Në dukje, dialogu është pothuajse gjithmonë i përshtatshëm dhe i mjaftueshëm, por midis rreshtave ka një anë shumë më të ‘koduar’ që, pa dyshim, nuk duhet humbur.

Për të gjitha këto mesazhe të filmave të Disney-t dhe përtej tyre mund të kërkoni vetëm një emër që jua mundëson menjëherë – Albagame.

Të gjithë filmat e prodhuar dhe të riprodhuar të ‘Disney’-t mund t’i keni fare lehtë përmes lojërave e produkteve të pafundme që ofrohen në Albagame.

Gjithçka që tejkalon fantazinë dhe që ju bën të jetoni botën e ëndrrave, mund të arrihet vetëm me një të kërcitur të gishtit – në Albagame.

Blini Online - Koha është flori

https://www.albagame.al/