Më në fund gjete dikë që të bën të ndihesh mirë, të do dhe vlerëson? Por edhe pse jeni vërtet të lumtur së bashku, e gjeni veten me kilometra larg? Pavarësisht se sa shumë e doni njëri-tjetrin, ndoshta ka një pjesë brenda jush që pyet se si ose nëse marrëdhënia juaj do t'i mbijetojë distancës së gjatë mes jush.

Para së gjithash, ngushëllohuni duke ditur se marrëdhëniet në distancë mund të kenë absolutisht sukses. Në fakt, shumica e çifteve e gjejnë veten të ndarë gjeografikisht në një moment gjatë lidhjes ose marrëdhënies së tyre martesore.

Madje, shumë çifte përmendin largësinë si gur themeli i një marrëdhënieje më të fortë. Mund të sjellim shumë shembuj të suksesshëm të lidhjeve në distancë, por po përmendim një nga çiftet më të pëlqyera të showbizit shqiptar: Sarah Berisha dhe Dj PM. Sikurse e dimë ata nisën romancën e tyre një vit më parë në "Big Brother VIP". Që kur kanë dalë nga formati ata kanë vijuar lidhjen në distancë me PM që jeton në Prishtinë, Sarah-n në Tiranë dhe angazhimeve të tyre të shumta si Dj dhe blogere.

Shpesh Sarah ka folur për sfidat e lidhjes së tyre. "Patjetër që është e vështirë, por nëse e do një person duhet të besh pak sakrificë në fillim derisa të gjeni një vijë të mesme"- shkroi ajo sot në një intervistë virtuale me ndjekësit e saj në Instagram.

Nisur nga kjo po ju sjellin një listë të këshillave më të mira të ekspertëve dhe çiftet me lidhje në distancë për të ruajtur një marrëdhënie të tillë. Shpresojmë që është vetëm çështje kohe derisa ti dhe ai/ajo që do të jeni sërish krah për krah. Por ndërkohë, këtu janë disa rekomandimepër të forcuar lidhjen tuaj emocionale, për të lehtësuar dhimbjen e ndarjes gjeografike dhe për të ndihmuar marrëdhënien tuaj në distancë.

1. Komunikoni sa më shumë sa keni nevojë për t'u ndjerë të lidhur.

Ne po jetojmë në një kohë kur kemi akses të paparë gjatë gjithë kohës me njëri-tjetrin. Për ata që janë në një marrëdhënie në distancë, gjetja e kohës së lirë vetëm për të komunikuar me të mund të jetë një dhuratë e jashtëzakonshme.

Disa çifte duan të ndihen të lidhur çdo orë. Disave u duket e lodhshme të flasin çdo ditë. Zgjidheni ju, por KOMUNIKONI.

2. "Ji atje" edhe kur nuk mund të jesh atje.

Dekada të tëra kërkimesh tregojnë se marrëdhëniet më të suksesshme janë ato në të cilat secili partner i përgjigjet me sukses 'thirrjeve emocionale' të tjetrit. Thirrjet emocionale janë përpjekje të vogla për t'u lidhur me njëri-tjetrin.

Përgjigjja ndaj thirrjeve emocionale të njëri-tjetrit mund të duket e ndërlikuar në një marrëdhënie në distancë. Ju nuk mund të paraqiteni fizikisht në ditët e rëndësishme të njëri-tjetrit por kjo nuk do të thotë se s'mund të jeni pranë. 

3. Kujtojini shpesh partnerit se çfarë ju pëlqen në lidhjen tuaj.

Dyshimet, pasiguritë dhe xhelozia mund të jenë të larta në marrëdhëniet në distancë thjesht sepse po kaloni shumë kohë larg njëri-tjetrit. Kjo është arsyeja pse terapistët në rekomandojnë të shpehni ndjenjat shpesh. Ato ndihmojnë në minimizimin e këtyre ndjenjave negative dhe sqarojnë se ku qëndroni si çift.

4. Krijoni një lidhje të sigurt duke mbështetur interesat e njëri-tjetrit.

Pavarësisht nëse jeni bashkë apo larg njëri-tjetrit, ju dhe partneri juaj do të vazhdoni të rriteni dhe të ndryshoni ndërsa jeta ecën përpara. Kjo është edhe normale dhe një gjë e mirë – edhe nëse e detyron marrëdhënien tuaj të ndryshojë disa gjatë procesit. Sipas terapistëve, çiftet në distancë të largët që kanë një lidhje të sigurt së bashku janë në gjendje ta lënë njëri-tjetrin të rriten dhe të piqen.

Ata gjejnë mënyra për të qëndruar të lidhur dhe për të shtyrë njëri-tjetrin përpara. Në një marrëdhënie të sigurt lidhjeje, rritja dhe ndryshimi personal është i shëndetshëm. Është produkt i sigurisë në marrëdhënie.

5. Gjeni një mënyrë për të kaluar kohë së bashku ndërsa jeni larg.

Hulumtimet tregojnë se marrëdhëniet e ndërvarura janë provuar të jenë forma më e shëndetshme e marrëdhënieve për martesë. Çfarë do të thotë kjo? Kjo do të thotë që ju dhe partneri juaj i bëni gjërat në sinkron së bashku duke ruajtur identitetin tuaj të veçantë si individë. Shanset janë që rrethanat tuaja në distanca të gjata po ju detyrojnë të bëni më shumë gjëra në mënyrë të pavarur sesa do të dëshironit, kjo është arsyeja pse është vërtet e rëndësishme të identifikoni disa aktivitete që mund të bëni nga distanca, por së bashku.

6. Mësoni se si t'i trajtoni çështjet e rëndësishme si nga distanca ashtu edhe personalisht.

Pavarësisht nëse jetoni nën të njëjtën çati ose ju ndan një oqean, të gjithë çiftet duhet të mësojnë mënyra të shëndetshme për të folur dhe zgjidhur konfliktet. Probleme më të mëdha mund të lindin nëse injoroni vështirësitë e vogla ose nuk jeni të gatshëm të trajtoni tema të ndjeshme.

Të mësosh se si të flasësh për tema të vështira kërkon kohë dhe përpjekje, por është thelbësore për shëndetin e marrëdhënies tuaj në distancë të mos lejoni që problemet e vogla të bëhen më të mëdha.

7. Përqendrohuni në aspektet pozitive të distancave të gjata.

Të ndahesh nga personi me të cilin je çmendurisht i dashuruar vështirë se mund të duket si një gjë pozitive. Por aty ku nuk mund të ndryshoni rrethanat tuaja, mund të ndryshoni qëndrimin tuaj. Sado frustruese mund të duket se jeni ndarë, përpiquni të mendoni për disa mënyra se si marrëdhënia juaj në distancë është në të vërtetë e dobishme. A keni më shumë kohë për hobit tuaj, për të punuar ose për të kaluar kohë me miqtë dhe familjen? Bëni një listë të aspekteve pozitive të distancave të gjata dhe përqendrohuni në këto gjatë ditëve më të vështira.

8. Respektoni arsyen pse jeni ndarë.

Nuk ka dyshim se do të keni ditë kur marrëdhënia juaj në distancë duket veçanërisht e vështirë. Madje mund të tundoheni të bëni diçka impulsive – si për shembull të lini punën ose të braktisni shkollën – vetëm që të mund të jeni së bashku me personin që doni. Edhe pse kjo mund të tingëllojë romantike, mbani mend se ka një arsye të rëndësishme që po jetoni larg nga personi që doni.

Kjo arsye mund të varet nga një situatë profesionale, financiare ose familjare që duhet të luhet siç duhet derisa të jetë koha e duhur që ju të dy të jeni së bashku gjeografikisht. Mos lejoni që muajt apo vitet e kaluara larg të shkojnë dëm nga padurimi për të qenë më në fund bashkë. Marrëdhënia juaj do të jetë më e fortë në planin afatgjatë nëse e përfundoni atë që keni filluar dhe e përfundoni mirë.

9. Kur të jetë koha e duhur, krijoni një plan afatgjatë për bashkimin e botëve tuaja.

Kushdo që ka qenë në një lidhje në distancë mund të dëshmojë për dhimbjen e thellë të të qenit larg nga personi që doni. Nëse jeni në një marrëdhënie me personin me të cilin dëshironi të kaloni jetën tuaj, në një moment do t'ju duhet të krijoni një plan për të bashkuar botët tuaja së bashku. Pavarësisht nëse kjo përfshin një martesë, një fejesë, një ndryshim pune ose një zhvendosje, sigurohuni që plani juaj të marrë në konsideratë hapin e ardhshëm të duhur në kohën e duhur për të dy njerëzit.

Të kesh shpresën për të qenë bashkë mund t'ju ndihmojë të kaloni ditët më të vështira të të qenit larg njëri-tjetrit.