Revista TIME zgjodhi 12 përfaqësuese për të përuruar listën e vitit 2022, “Gratë e Vitit”.

Pandemia theksoi mënyrat se si sistemet e ndrydhura dëmtojnë gratë, nga rritja e dhunës në familje deri te humbja joproporcionale e vendeve të punës.

"Kur u ulëm në vjeshtën e kaluar për të konceptuar një version të këtij projekti që mund të bëhet një traditë e vazhdueshme, ne zgjodhëm të vëmë në pah liderët që po punojnë për të krijuar një të ardhme më të mirë për gratë kudo. Lista jonë e grave të vitit 2022 përmban 12 individë që kanë kaluar nëpër komunitete, breza dhe kufij duke luftuar për një botë më gjithëpërfshirëse dhe të barabartë.' - ka shkruar revista Times.

Disa nga gratë në listën e TIME-s kanë dalë në qendër të vëmendjes nëpërmjet disa zgjidhjeve që kanë sjellë në shoqëri. Inxhinierja e softwer-it Tracy Chou përjetoi abuzim të pamëshirshëm në internet dhe krijoi një aplikacion për ta luftuar atë.

Pas zgjedhjeve të 2016-ës, aktorja dhe producentja Kerry Washington u angazhua të përdorte famën e saj për të nxitur aktivizimin politik. "Përdorimi më efektiv i mikrofonit tim," tha Washington, "është t'ua dorëzoj atë grave dhe njerëzve të margjinalizuar".

Lista e plotë përfshin gra nga të gjithë sektorët e argëtimit, aktivizmit dhe inovacionit që punojnë drejt ndryshimit: inxhinierja e softuerit Tracy Chou, atletja Allyson Felix, poetja dhe aktivistja Amanda Gorman, sipërmarrësja dhe aktivistja e të drejtave civile Amanda Nguyen, presidentja e Mbrojtja Ligjore dhe Fondi Arsimor i NAACP Sherrilyn Ifill, aktivistja e shëndetit Jennie Joseph, aktorja dhe aktivistja trans Michaela Jaé Rodriguez, aktorja dhe aktivistja Kerry Washington, kantautorja Kacey Musgraves, avokatja për të drejtat e njeriut Amal Clooney, drejtoresha ekzekutive e Nasdaq Adena Friedman dhe gazetarja afgane, Zahra Joya.