Në filmin Friends with Benefits, Mila Kunis dhe Justin Timberlake kanë një miqësi me përfitime: ata janë miq, por ata gjithashtu flenë së bashku. Funksionon? Ndoshta jo, sepse përfundimisht ata bien në dashuri.

Pra nuk funksionoi? Nëse ata donin të qëndronin vetëm miq, teorikisht jo.

Por në fund të fundit, kur mund të thuhet se funksionon një marrëdhënie me përfitime?

Nuk mjafton të zgjedhësh një mik, të shkoni në shtrat së bashku dhe më pas të silleni sikur të mos kishte ndodhur asgjë.

Ka nevojë për ndershmëri, dialog dhe rregulla të përbashkëta.

Kjo sugjerohet nga një studim i kryer nga Lisa J. van Raalte, asistent profesor i komunikimit dhe marrëdhënieve njerëzore në Universitetin Shtetëror Sam Houston, dhe i publikuar së fundmi në revistën Archives of Sexual Behavior.

Duke u nisur nga një supozim i vërtetë për marrëdhëniet në çift, domethënë se "vendosja e kufijve komunikues dhe të sjelljes në marrëdhëniet romantike u ofron partnerëve një ndjenjë më të madhe stabiliteti dhe sigurie në marrëdhënie", pyetja është: A vlen kjo për eksperiencat 'friends with benefits'?

Jini të sinqertë

Jini të hapur dhe të sinqertë me mikun tuaj. Të qenit transparent në lidhje me pritjet dhe ndjenjat e përfshira është thelbësore në mënyrë që të gjithë të jenë në linjë. Nëse qëllimet tuaja janë vetëm të bëni seks pa 'ndjesi të tjera', bëjeni të qartë që në fillim.

Kufizoni ndjenjat

Me fjalë të tjera, në një marrëdhënie me benefite, nëse je i sinqertë, nuk lejohet xhelozia apo zilia (as në asnjë marrëdhënie tjetër, nëse është e shëndetshme). 

Mos gënje

Ndërsa stereotipi thotë se marrëdhëniet seksuale nuk janë ekskluzive, disa pjesëmarrës në studim raportuan rregulla për të qenë monogamë: shumë prej tyre diktuan të mos flinin me askënd tjetër, pavarësisht se nuk ishin të përfshirë në mënyrë romantike. Studimi nuk zbulon nëse ky rregull është vendosur për të parandaluar sëmundjet seksualisht të transmetueshme apo nëse lidhet me ndjenjat e xhelozisë (por në këtë mënyrë vetë koncepti i 'miqësisë me përfitime' do të prishej). 

Mund të flini me njerëz të tjerë

Në kundërshtim me rregullin e mëparshëm, një pjesë e pjesëmarrësve në studim thanë se u lejohet të bëjnë seks me njerëz të tjerë jashtë marrëdhënies së tyre të përfitimeve. 

Vendosni rregulla për seksin

Studimi tregoi, për shembull, se në disa marrëdhënie duhet të largoheni menjëherë pas aktit seksual, nuk lejohet të flini me njerëz të ndryshëm në të njëjtën ditë, nuk lejohet penetrimi, por vetëm seksi oral, duhet të përdorni gjithmonë një prezervativ dhe më pas nuk lejohet përqafim.

Sqaroni rrethanat me njëri-tjetrin

Ky rregull duhet të "rregullojë" kur doni të dilni me dikë tjetër gjatë periudhës që po frekuentoni një marrëdhënie me përfitime, dhe nëse po, duhen vendosur pikat mbi 'i': ta ndaloni atë apo ta vazhdoni derisa të ketë zyrtaritet në marrëdhënien tjetër? Ju duhet ta vendosni, me marrëveshje të përbashkët.