Sipas Michael Grahn, kryeekonomist për Suedinë në Danske Bank, një vizitë e Beyoncé në Stockholm mund të shpjegojë pse norma ishte më e lartë se sa pritej.

“Fillimi i turneut të saj botëror të Beyonce në Suedi duket se ka ngjyrosur inflacionin e majit”, tha Grahn në një postim në mediat sociale.

Çmimet e konsumit u rritën me 9.7% në maj nga viti në vit, nga 10.5% në prill, hera e parë që inflacioni është nën 10% në më shumë se gjashtë muaj.

Ulja e çmimeve të energjisë elektrike dhe ushqimeve kontribuoi në uljen e normës së inflacionit në maj, tha Statistikat e Suedisë, ndërsa në të njëjtën kohë u rritën kostot e mallrave dhe shërbimeve të caktuara. "Për shembull, vizitat në hotele dhe restorante, shërbime rekreative dhe veshje," tha agjencia.

Grahn tha se koncerti i saj i shumëpërfolur në maj "ndoshta" përbënte 0.2 nga 0.3 pikë përqindjeje të shtuara në inflacion nga çmimet e hoteleve dhe restoranteve.

Dhjetëra mijëra fansa u dyndën në Stockholm në mes të majit për të parë dy koncertet që nisën turneun e saj të parë solo në shtatë vjet. Sipas vlerësimeve, turma në çdo koncert ishte 46,000, me disa të detyruar të qëndronin jashtë kryeqytetit ndërsa hotelet mbusheshin.

U raportua se një numër fansash kishin udhëtuar nga jashtë për të parë shfaqjet, duke përfituar nga monedha e dobët suedeze dhe çmimet më të ulëta të biletave.
 
Grahn i tha Wall Street Journal se efekti ishte "shumë i rrallë" dhe ai priste që situata të kthehej në normalitet në qershor. Megjithatë, një ekonomist i tha Financial Times se Suedia mund të përjetojë një rritje të ngjashme të inflacionit kur Bruce Springsteen luan tre netë koncerte në Gothenburg qershor.

Inflacioni në Suedi arriti kulmin në dhjetor në 12.3% - një nivel më i lartë në më shumë se 30 vjet - më pas u ngadalësua pak në janar në 11.7%, por papritur u rrit përsëri në 12% në shkurt.
 
Ashtu si kolegët e saj në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, banka qendrore e Suedisë ka rritur vazhdimisht normën e saj udhëzuese në një përpjekje për të frenuar inflacionin.